Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hammad Al-Saaid, 33, jagas efter misstänkta bluffhärvan

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Läkaren Hammad Al-Saaid pekas ut som misstänkt huvudman i misstänkt bluffhärva med PCR-tester för covid-19.
Foto: Skärmdump / TV4
Hammad Al-Saaid när han gästade Malou von Siwers i ”Malou efter tio” i TV4.
Omkring 100 000 svenskar kan ha fått falska testresultat för coronaviruset.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen misstänker nu en gigantisk bluffhärva med PCR-tester.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Hammad Al-Saaid när han gästade Malou von Siwers i ”Malou efter tio” i TV4.
Foto: Skärmdump / TV4

Läkaren Hammad Al-Saaid, 33, pekas ut som misstänkt huvudman i en gigantisk bluffhärva med PCR-tester för covid-19 – som aldrig analyserades. 

Vårdbolaget som kallar sig ”Doktorgruppen” misstänks ha utfärdat falska testresultat till omkring 100 000 svenskar, enligt polisens misstankar.  

Hammad Al-Saaid är tillsammans med två andra personer efterlysta efter att de har anhållits i sin frånvaro. 

Ytterligare tre personer häktades under lördagen. 

Hammad Al-Saaid är nu utpekad som huvudman i en enorm härva med PCR-test vars resultat inte har analyserats, enligt polisens misstankar. 

Bedrägeriet misstänks ha omsatt åtskilliga miljoner då antalet drabbade uppskattas till omkring 100 000 personer som betalat cirka 1 500 för PCR-test med ett uppföljande friskintyg att kunna visa upp vid resor från Arlanda. 

Läkaren är nu efterlyst och anhållen i sin frånvaro som misstänkt för bland annat grov spridande av smitta, grov framkallande av fara för annan och bedrägeri. 

Region Stockholm sade upp avtalet med Hammad Al-Saaids bolag

Hammad Al-Saaid är vårdentreprenör och har tidigare drivit skandalomsusade Riddaren som haft vårdcentraler i Kista, Märsta och Tyresö. 

Ett av bolagen i koncernen, Riddarens vårdcentral AB, omsatte under 2019 43,8 miljoner kronor och mer än fördubblade omsättningen jämfört med året innan. 

I mars rev region Stockholm upp avtalet med hans bolag med omedelbar verkan. 

Detta efter att stickprovskontroller på vårdcentralerna under 2018 och 2019 avslöjat brister i faktureringen. Vid en närmare granskning bedömde Skatteverket överskottet av tjänst till 2,7 miljoner kronor, vilket Dagens Medicin tidigare har rapporterat. 

Det upptäcktes även vad som beskrivs som omfattande brister i faktureringsrutiner och allvarliga brister i hanteringen av läkemedel. 

Hammad Al-Saaid medverkade under 2017 hos Malou von Sivers i TV4 där han berättade om satsningen på en vårdrobot vid namn Doktor Pepper som kunde hjälpa till att ta blodtryck på patienterna som besökte hans vårdcentraler. Han har tidigare uppmärksammats i branschpress då han startade sina vårdcentraler. 

Läkare misstänks ha undertecknat falska testresultat

Kammaråklagare Alexandra Bittner leder förundersökningen. Expressen har sökt henne för en kommentar. 

Huvudmannen, Hammad Al-Saaid, är efterlyst som anhållen i sin frånvaro. 

Det är även en läkare i 55-årsåldern som misstänks ha undertecknat falska resultat för snabbtester av covid-19 och utfärdat resecertifikat för intet ont anande kunder. 

Ytterligare en man i 40-årsåldern är anhållen i sin frånvaro medan tre andra personer häktades under lördagen. 

Köpte friskintyg för att visa upp på Arlanda

Hammad Al-Saaid misstänks tillsammans med de andra under namnet Doktorgruppen ha erbjudit snabbtester på covid-19, så kallade PCR-tester, för 500 kronor. De har även erbjudit antigentester. 

Svar har lovats inom sex timmar. 

Kunder som har fått ett negativt provsvar har kunnat köpa ett ”friskhetsintyg” för ytterligare 1 000 kronor som har kunnat användas för resor till olika länder, enligt Expressens uppgifter.  

Problemet är att de inte har analyserat proverna, enligt polisens misstankar. 

Polisen har under veckan gjort razzior mot omkring fem lokaler som vårdbolaget använts i Stockholmsområdet. 

Här har Doktorgruppen haft sina lokaler

Det utpekade laboratoriet ligger i Kista och när polisen gjorde husrannsakan så hittades provrör, tester och liknande utrustning som kunde kopplas till PCR-testverksamheten utspritt i hela lokalen. 

Andra lokaler som Doktorgruppen använts sig av har legat i Upplands Väsby, Bandhagen, Hallunda. Doktorgruppen har även haft lokaler i närheten av Norra Bantorget och mitt emot gamla polishuset på Kungsholmen i Stockholm. 

Flera av lokalerna var igenbommade så att polisen fick tillkalla låssmeder, eller borra upp låsen, samtidigt som människor som hade bokat tester dök upp utanför. 

Kunder strömmade till när polisen gjorde husrannsakan

På en av platserna dök det upp 30 till 40 personer utanför medan polisen väntade på låssmed, enligt Expressens uppgifter. 

När polisen väl kom in i lokalerna var de ofta länsade och saknade utrustning för provtagning och analys.  

När polisen genomförde sina räder i vårdbolagets lokaler stötte de på några anställda som också blev misstänkta i utredningen. Medan huvudmannen misstänks ha tjänat miljoner, på vad som misstänks vara en bluffverksamhet, uppgav personal att de tjänade mellan 120 och 130 kronor i timlön, enligt Expressens uppgifter. 

En anställd uppgav för polisen att han reagerat på att testresultat aldrig kommit tillbaka som positiva. 

Här vill invånarna inte ta vaccin

Granskning: Utsatta områden halkar efter i vaccineringen.