Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronaviruset – sant och falskt om skydd och spridning

Det här är vad vi hittills vet om hur viruset förs vidare
Apotekspersonal med munskydd i Codogno i norra Italien. Men enligt experterna skyddas den som är frisk inte mot Coronaviruset genom att bära munskydd.
Foto: ABACA / STELLA PICTURES/ABACA

Det nya coronaviruset skapar oro och rykten om hur viruset sprids, var det kommer ifrån och hur man kan skydda sig.

Här reder vi ut vad som är sant och falskt om det nya viruset och svarar på frågan om handsprit och munskydd hjälper. 

Sedan utbrottet har mer än 90 800 människor över hela världen smittats av det nya coronaviruset, varav de allra flesta i Kina. I Europa är Italien värst drabbat med mer än 2 500 bekräftade fall av smittade. Över 3 160 dödsfall har rapporterats och mer än 48 400 personer har tillfrisknat.

Sverige har så här över 30 bekräftade fall. Samtliga personer har koppling till områden med smittspridning utanför Sverige – de allra flesta till norra Italien.

Så smittsamt är coronavirus

Det nya Coronaviruset, sars-cov-2, har ungefär samma smittsamhetsgrad som vanlig influensa, enligt Folkhälsomyndigheten. Viruset är INTE LUFTBURET, men sprids med hjälp av droppsmitta, det vill säga hostningar och nysningar, som vanlig influensa.

Kan jag smittas på bussen eller i tunnelbanan?

Det är MYCKET OSANNOLIKT att du blir smittad bara genom att passera någon utomhus eller stå bredvid någon en kort stund i en buss, spårvagn eller tunnelbana, enligt Folkhälsomyndigheten. Det krävs att du är nära någon sjuk en längre tid, som på jobbet eller i hemmet.

Kan jag smittas via mat?

Vad gäller för mat egentligen då. LIVSMEDEL KAN INTE SPRIDA Coronaviruset. Direktkontakt människa till människa krävs för att spridning ska ske.

Kan smitta spridas i paket från Kina?

Kunskap från liknande tidigare utbrott visar att denna typ av virus smittar från sjuka människor och INTE GENOM PAKET eller postförsändelser.

Kan coronavirus överleva utanför människokroppen?

Enligt en rapport från Tyskland kan olika typer av coronavirus överleva utanför kroppen i UPP TILL FEM DAGAR på hårda ytor. Däremot ingick inte det nya coronaviruset, sars-cov-2, i rapporten eftersom det är så pass nytt.

Det liknande coronaviruset, sars-cov, kan öveleva i fem dagar på metall i rumstemperatur, fyra dagar på trä och glas och fyra till fem dagar på papper.

Hjälper munskydd och handsprit?

MUNSKYDD SKYDDAR INTE dig som är frisk mot smitta. Den som är sjuk kan med munskydd delvis skydda omgivningen från vätskepartiklar vid hosta och nysningar. Viktigast är att undvika kontakt med sjuka människor och att undvika att röra med händerna i ansikte eller ögon. Att tvätta händerna ofta eller använda handsprit kan också skydda dig och andra från smitta.

Kan min hund eller katt smittas?

I dagsläget FINNS INGET SOM TYDER PÅ ATT HUDSJUR KAN SPRIDA CORONAVIRUS eller bli sjuka, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. Även om det ska ha påvisats arvsmassa från covid-19 hos en kliniskt frisk hund i Hongkong menar SVA att det inte ändrar bedömningen.
Världshälsoorganisationen, WHO, råder ändå djurägare att alltid tvätta händerna med tvål och vatten efter att ha haft kontakt med sina djur.

Detta är symptomen på coronaviruset

De flesta som smittas FÅR LINDRIGA SYMPTOM som vanlig förkylning, feber och luftvägssymptom, och tillfrisknar rätt snabbt. Vissa får allvarliga besvär i luftvägarna och kan få svårt att andas.

Följ Coronavirusets spridning på en karta

Coronavirusets geografiska spridning kan du FÖLJA VIA EN KARTA på internet, publicerad av forskare vid Johns Hopkins-universitetet i USA.

Tv: Statsepidemiologen reder ut rykten kring Coronaviruset

Anders Wallensten, statsepidemiolog, reder ut rykten kring coronaviruset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.