Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare: Coronaviruset kommer från fladdermöss

Den nya coronasmittan Wuhan, Kina.
Foto: AREK RATAJ / AP TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: MARK BAKER / AP

Forskare säger sig nu ha tagit reda på ursprunget till det nya coronaviruset som hittills smittat över 17 400 personer.

Det skriver forskarna själva i Nature. 

Sedan spridningen av coronaviruset 2019-nCoV, som också kallas Wuhan-viruset, har forskare försökt ta reda på varifrån smittan har sitt ursprung. 

Genom prover från smittade människor har forskare nu kommit fram till att viruset är mycket likt coronaviruset sars som ledde till sars-epedemin 2003. 

Virusets arvsmassa är till 79,5 procent identiskt med sarsviruset.

Kommer från fladdermöss

De kinesiska forskarna har även kommit fram till att viruset är till 96 procent identiskt med ett coronavirus som finns i fladdermöss. 

Om fladdermöss är den enda faktiska källan till utbrottet är dock oklart. Det står klart att fladdermöss är virusets naturliga reservoar, men smittspridningen till människan kan ha skett via ett annat värddjur, tydliggör forskarna, som tagit prover på sju patienter med svår lunginflammation.

I forskningsrapporten framgår att sex av de testade arbetat på fisk- och skaldjursmarknaden i Wuhan, Kina, där det första fallet rapporterades i december.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.