Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronaviruset i extrem förstoring – se de unika bilderna

Sven Nyrén, överläkare och docent i thoraxradiologi vid Karolinska universitetssjukhuset: ”Oklart om det blir bestående skador”.
En mänsklig cell som är infekterad med viruspartiklar. Cellen är lila, viruspartiklarna är de gula prickarna.Foto: NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Till sitt utseende har det nya coronaviruset liknats vid en harmlös tuggleksak. 

Men de unika bilderna visar viruspartiklarnas rasande invasion av våra celler i extrem förstoring. 

De är tagna med hjälp av elektronmikroskop av forskare vid USA:s smittskyddsmyndighet. 

Det nya coronaviruset, SARS-CoV-2, orsakar den dödliga infektionssjukdomen covid-19. 

Viruspartiklarna är runda till formen och dess yta täcks av utskott.  

– De använder utskotten för att fästa till de celler som sedan infekteras. Det är ju evolutionen som har format viruspartiklar på samma sätt som evolutionen format utseende och beteende hos människor, djur och växter, har Niklas Arnberg, virologiprofessor vid Umeå universitet, tidigare berättat för Expressen

Så sprider viruset förödelse i mikrokosmos

Bilder tagna i extrem förstoring visar hur det ser ut när viruset går till attack mot de mänskliga cellerna och förvandlar vår kropp till ett slagfält. 

Forskare vid USA:s smittskyddsmyndighet NIAID, National Institute of Allergy and Infectious Diseases, har lyckats fånga det mikrokosmos där partiklarna väller ur infekterade celler som rom från en fisk, i myndighetens forskningslaboratorium i Maryland. 

Bilderna är så kallade mikrografer, vilket betyder att de är tagna med en kamera kopplad till ett mikroskop, i det här fallet elektronmikroskop. Färgerna har förstärkts. 

En mänsklig cell som är infekterad med viruspartiklar. Cellen är lila, viruspartiklarna är de gula prickarna.Foto: NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN

 Bilderna visar det våldsamma förloppet när en cell väl blivit ”kapad” av viruset och omprogrammerad att masstillverka virusets genetiska RNA-kod. 

Viruspartiklar väller ur en infekterad cells ytskikt. Viruscellerna är de orange, romliknande kulornaFoto: TT NYHETSBYRÅN / AP

När viruspartiklarna har tillverkats inuti cellen hamnar de i fickor som stiger upp mot cellens ytskikt och sedan spricker och släpper ut tusentals partiklar, som angriper andra celler i halsens och lungornas slemväggar, en process som Expressen tidigare har beskrivit.  

En cell, grön, som är infekterad med gula viruspartiklar.Foto: NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Viruspartiklarna låter inte heller en kapad cell gå till spillo efter att den använts som kokong. Den kapade cellen används för att haka i, och smälta samman, med en angränsande cell som sedan infekteras. 

Viruspartiklar som har isolerats från en patient och sedan fotograferats av forskarna.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Den lilafärgade cellens ytskikt täcks av gula viruspartiklar.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.