Studien som publicerats i Scientific reports och som utförts av forskare på Akademiska sjukhuset i Uppsala ger stöd för luftburen smittspridning. De har kunnat påvisa arvsmassa från coronaviruset i ventilationstrummorna från rummen där coronapatienter vårdats.
– Vi ser det som en indikation på att det måste finnas så mycket virus i luften att det hamnar i takhöjd för att slutligen sugas in i ventilationstrummorna, trots de låga luftflödet, säger Erik Salaneck, forskare och infektionsläkare på Akademiska sjukhuset.
Går att utesluta droppsmitta
Forskarna har konstaterat viruset i luften på två sätt och menar att man genom sin metod kan utesluta att viruspartiklarna kommer från de droppar som coronasmittade hostat eller nyst ut. Men vill samtidigt inte dra för stora växlar av studien.
– Vår studie är en pusselbit bland många andra som pekar i riktningen att det här kan finnas i luften under en längre tid och att de har en infektiv förmåga under den period de är i luften, säger han.
Ett fynd i studien som talar emot det är att arvsmassa från coronaviruset som man påträffat inte var smittsam. De kunde alltså inte infektera en person.
– Så är det, och det är nästa fråga. Vad innebär det att vi har hittat den här arvsmassan, säger Erik Salaneck, infektionsläkare och forskare på Akademiska sjukhuset.
Anders Tegnells svar
Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade under torsdagen studien. Han menar att fynden inte förändrar Folkhälsomyndighetens ståndpunkt att coronavirus är en droppsmitta.
– Man kan säkert i speciella situationer orsaka en aerosol som kan spridas något längre, men det finns inga fall beskrivna då man har smittspridning via ventilationsanläggningar m.m. som vid de reellt luftburna infektionerna, skriver Tegnell i ett mejl till SVT Uppsala.
– Studien tillför ingenting som inte redan är känt, fortsätter Anders Tegnell.
LÄS MER: Så många har corona där du bor – här ökar smittan mest (premium)
LÄS MER: Smittan sprids på svenska minkfarmar