Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronaviruset fanns i ventilation på sjukhus

Nya rön om ansiktsmaskernas effektivitet.
Erik Salaneck, infektionsläkare och forskare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Foto: Karolina Nissen infektionsläkare / Erik Salaneck
Statsepidemiolog Anders Tegnell svarade under torsdagen på studien.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirus.
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Personalen går igenom patienternas status och uppdaterar tavlan på Karolinska universitetssjukhuset i Hudinge.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Ny studie från Akademiska sjukhuset ger stöd för luftburen smitta. Arvsmassa från coronaviruset påträffades flera meter in i ventilationstrummorna. Forskaren menar att det går att utesluta droppsmitta.

Statsepidemilog Anders Tegnells svar på studien:

– Kan i speciella situationer orsaka en aerosol som kan spridas något längre, säger han.

Spridningen av coronaviruset

Studien som publicerats i Scientific reports och som utförts av forskare på Akademiska sjukhuset i Uppsala ger stöd för luftburen smittspridning. De har kunnat påvisa arvsmassa från coronaviruset i ventilationstrummorna från rummen där coronapatienter vårdats.

– Vi ser det som en indikation på att det måste finnas så mycket virus i luften att det hamnar i takhöjd för att slutligen sugas in i ventilationstrummorna, trots de låga luftflödet, säger Erik Salaneck, forskare och infektionsläkare på Akademiska sjukhuset.

Går att utesluta droppsmitta

Forskarna har konstaterat viruset i luften på två sätt och menar att man genom sin metod kan utesluta att viruspartiklarna kommer från de droppar som coronasmittade hostat eller nyst ut. Men vill samtidigt inte dra för stora växlar av studien.

– Vår studie är en pusselbit bland många andra som pekar i riktningen att det här kan finnas i luften under en längre tid och att de har en infektiv förmåga under den period de är i luften, säger han.

Ett fynd i studien som talar emot det är att arvsmassa från coronaviruset som man påträffat inte var smittsam. De kunde alltså inte infektera en person.

– Så är det, och det är nästa fråga. Vad innebär det att vi har hittat den här arvsmassan, säger Erik Salaneck, infektionsläkare och forskare på Akademiska sjukhuset.

Anders Tegnells svar

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade under torsdagen studien. Han menar att fynden inte förändrar Folkhälsomyndighetens ståndpunkt att coronavirus är en droppsmitta.

– Man kan säkert i speciella situationer orsaka en aerosol som kan spridas något längre, men det finns inga fall beskrivna då man har smittspridning via ventilationsanläggningar m.m. som vid de reellt luftburna infektionerna, skriver Tegnell i ett mejl till SVT Uppsala. 

– Studien tillför ingenting som inte redan är känt, fortsätter Anders Tegnell.

Anders Tegnell om de kommande veckorna.

LÄS MER: Så många har corona där du bor – här ökar smittan mest (premium) 

LÄS MER: Smittan sprids på svenska minkfarmar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.