Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronavirus-slaktaren hyllas: ”Är rockstjärna”

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
”Slaktaren av coronaviruset”. KK Shailaja är hälsovårdsminister i indiska delstaten Kerala. Hon insåg genast hotet från covid-19 och agerade därefter. Det gav resultat.
Foto: PRIVAT

Hon tog viruset på allvar på en gång.

Nu hyllas hon som ”Slaktaren av coronaviruset” i den indiska delstaten Kerala.

Hälsominister KK Shailaja har visat hur det går att bekämpa viruset.

Indien har över 100 000 bekräftade fall av coronaviruset och över 3 100 döda. Men i delstaten Kerala där KK Shailaja är hälsoansvarig ser det annorlunda ut.

Trots att delstaten i sydvästra Indien har 35 miljoner invånare så har bara fyra personer avlidit. Där finns 601 rapporterade fall.

Det var ingen självklarhet att det skulle se ut så här nästan fyra månader efter att det första rapporterade fallet upptäcktes i Indien.

Och ja, det skedde just i Kerala. När premiärminister Narendra Modi införde restriktioner och stängde landet den 24 mars så hade Kerala flest fall i landet. I dag ligger Kerala på 17:e plats bland landets delstater.

Så inte undra på att KK Shailaja hyllas som ”Slaktaren av coronaviruset” eller ”Rockstjärnan hälsovårdsministern”.

KK Shailaja (tvåa från vänster) i krismöte med sina kolleger om coronaviruset.
Foto: PRIVAT

Kommer det att komma till oss?

För hon tog hotet på allvar. Tidigt. Redan den 20 januari efter att hon läst om coronaviruset i Wuhan, ringde hon en av sina medicinska experter och undrade:

– Kommer det att komma till oss?

I Sverige och på många andra håll i Europa var expertsvaret så tidigt ”troligen inte”. Svaret till KK Shailaja blev:

– Definitivt, madam!

Hon hade fördelen att hon redan mött ett farligt virus som hälsovårdsminister. År 2018 spreds ett mycket dödligt virus - Nipah - i Kerala. Hon och kollegerna fick stopp på spridningen och den lokala filmindustrin skildrade allt i filmen ”Virus” som gick på de lokala biograferna i fjol. 

Filmaffisch från den indiska filmen ”Virus”.
Foto: OPM CINEMAS
Virus.
Foto: OPM CINEMAS

Hon agerade direkt

Så när KK Shailaja insåg att coronaviruset var på väg, så agerade hon. Tre dagar senare höll hon ett första möte med sitt kristeam.

Hon instruerade de ansvariga i delstatens 14 regioner att göra detsamma. Hon var helt inställd på att följa WHO:s instruktioner om att testa, spåra, isolera och ge stöd.

Dagen efter hittades det första fallet. Tre passagerare på ett flyg från kinesiska Wuhan hade feber. Alla ombord på planen från Kina fick temperaturen mätt vid ankomsten.

De som hade feber fördes till sjukhus för vidare test. Resten beordrades sätta sig i hemmakarantän. Det var alltså redan den 24 januari. Broschyrer om sjukdomen fanns redan upptrycka på lokalspråket, malayalam.

– Den första delen var en seger, berättar hon för the Guardian. Men viruset fortsatte spridas bortom Kina och snart fanns det överallt.

En kvinna säljer munskydd i Kochi, Kerala. Kerala hade det första fallet av covid-19 i Indien men har framgångsrikt bekämpat viruset.
Foto: R S IYER / AP TT NYHETSBYRÅN

Myndigheterna letade rätt på alla kontakter

En andra smittkälla upptäcktes i februari. En familj som återvänt från italienska Venedig hade svarat undvikande och sluppit undan hårdare kontrollen.

Snart upptäcktes andra fall som kunde spåras till dem. Myndigheterna letade rätt på alla deras kontakter med hjälp av bland annat sociala medier och annonser. Sex av dem utvecklade covid-19 men smittan hade stoppats för tillfället.

Kerala har hundratusentals migrantarbetare som arbetar vid Persiska viken och i andra länder. Många av dem försökte ta sig hem. Men den 23 mars stoppades all flygningar till Keralas fyra internationella flygplatser. Dagen efter stängde premiärminister Modi landet.

Som mest hade Kerala 170 000 personer placerade i karantän. De bevakades och fick besök av hälsovårdspersonal. De som saknade rinnande vatten, placerade i tillfälliga isoleringsenheter.

Separata in- och utgångar på sjukhus

Varje distrikt beordrades också inrätta två sjukhus för covid-19, med separata in- och utgångar. Tester var en bristvara här precis om överallt annars i början. De användes främst för patienter med symptom, men även en del blindtester gjordes för utsatt personal.

Enligt KK Shailaja ger testet svar inom 48 timmar, snabbare än på många håll i det betydligt rikare Västeuropa och USA. Det är med förvåning hon sett dödssiffrorna i väst.

– Vad händer där? undrar hon. Jag tror att testning är mycket viktigt och också karantän och sjukhusövervakning.

Hon säger att hon får många samtal från indier från Kerala som bor i Europa eller USA som beklagar sig över dåligt allt sköts där de bor.

Men KK Shailaja vet att det för tidigt att utropa någon seger än. Cirka 300 000 migrantarbetare från utlandet väntas hem när Indien lättar på restriktionerna. Air India flyger nu hem strandsatta från länderna kring Persiska viken.

Så detta är inte över. Men de första ronderna har hon vunnit. Siffrorna talar sitt eget språk. 35 miljoner invånare. Fyra döda i covid-19.

Björn Olsens teori: ”Vi socialt distanserar oss ännu mer”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.