Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronavirus: Myter och symtom – det här vet vi

Ett misstänkt fall av coronaviruset har upptäckts i Blekinge.
Munskydd och skyddsdräkter krävs för att behandla patienter som smittats av viruset.Foto: SULTAN MAHMUD MUKUT/SHUTTERSTOCK
Coronaviruet fortsätter att sprida sigFoto: CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Skölj näsan med saltlösning, smittas via paket eller äta vitlök för att inte bli sjuk är bara några av myterna kring viruset. 

Nu krossar Världshälsoorganisationen, WHO, de flesta av dem. 

”Nej det finns inga bevis för att du kan smitta ditt djur”, skriver organisationen på sin hemsida

Coronaviruset sprider ut sig i världen och över 20 000 fall har bekräftats. Symptomen på sjukdomen är olika typer av luftvägssymptom, hosta och feber, viruset påminner om vanligt influensa. Och alla kan drabbas av det, gammal som ung. 

Myterna om viruset sprider sig  

Rädslan för att smittas av viruset är stor och ju fler som drabbas av viruset desto fler blir myterna. Några av de vanligaste myterna har varit om man kan smittas via paket eller brev från Kina. En annan vanlig är om man kan smitta viruset till sina djur, och om antibiotika fungerar mot viruset. 

På WHO:s hemsida har man radat upp de vanligaste myterna och krossar dem en efter en. ”Det är säkert, personer som får paket från Kina löper ingen risk att smittas. Viruset överlever inte på ytor som paket”, skriver man på sin hemsida. 

En annan myt som de tar död på är att vitlök skulle hjälpa mot viruset. Vitlöken har flera bra egenskaper och är hälsosam. Men det finns inga bevis för att den ska skydda mot viruset. 

WHO berättar vad som är sant 

Husdjurägare har uttryckt oro för att viruset ska spridas till deras husdjur. Men alla djurägare kan vara lugna enligt WHO, än så länge sprider sig inte viruset till djuren. 

På olika forum och sociala medier har det florerat rykten om att det skulle finnas ett vaccin mot viruset. Dock så stämmer inte det, enligt WHO. Uppvisar man sjukdomssymptom ska man söka vård och är det allvarligt bör man få intensivvård, skriver man. Världshälsoorganisationen är med och stöttar forskningen för att man ska kunna ta fram ett botemedel.

En myt som organisationen delvis bekräftar är att det är främst äldre personer som drabbas av viruset. Enligt WHO, är det personer som har olika typer av försämrad hälsa som ligger i farozonen, exempelvis astma, diabetes eller olika typer av hjärt- och kärlsjukdomar.

Så många har drabbats 

Totalt har över 20 600, varav drygt 20 400 av dessa fall är i Kina. Över 400 personer dött i smittan. Alla dödsfall har skett i Kinas fastland utom två, en kinesisk man i Filippinerna som dog i slutet av förra veckan. Och i måndags rapporterade CNN att en 39-årig man i Hongkong dött efter han hade insjuknat.

Antal smittade i coronaviruset

20 684 smittade

427 döda i smittan 

725 friskförklarade 

Länder:

20 486 Kina

20 Japan

19 Thailand

18 Singapore

17 Hongkong

15 Sydkorea

12 Australien

12 Tyskland

11 USA

10 Macau

10 Malaysia

10 Taiwan

8 Vietnam

6 Frankrike

5 Förenade arabemiraten

4 Kanada

3 Indien

2 Italien

2 Ryssland

2 Filippinerna 

2 Storbritannien

1 Nepal

1 Kambodja

1 Spanien

1 Finland

1 Sverige

1 Sri Lanka

Bekräftade dödsfall: 1 Filippinerna, 1 Hongkong, 425 Kina

 

Källa: Johns Hopkins university, WHO, CDC, ECDC, NHC, DXY

Familjen återförenas efter coronaviruset

9-åriga Daniel var i Kina när coronaviruset bröt ut – nu har han fått komma hem och träffa resten av familjen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.