Coronavaccin har samma ingrediens som Pandemrix

Vaccinet Pandemrix slutade användas eftersom det orsakade en ökad risk för barn och unga att utveckla narkolepsi.
Foto: BORIS ROESSLER / EPA / SCANPIX / EPA TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren säger till DN att det ännu är oklart om Sverige kommer att köpa det nya coronavaccinet.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYEHTSBYRÅN TT NYHETSBYRÅN

EU har tecknat avtal om att köpa ett coronavaccin som innehåller en substans som även fanns i Pandemrix – vaccinet mot svininfluensa som orsakade en ökad risk för narkolepsi hos barn och unga. 

Det rapporterar Dagens Nyheter, DN

– Vi vill att svenska folket ska känna sig trygga med alla de olika vaccin som Sverige kommer att ha, säger socialminister Lena Hallengren (S) till DN. 

Vaccinet Pandemrix användes mot svininfluensan 2009 men har därefter tagits ur bruk efter att det visade sig leda till en ökad risk för narkolepsi hos barn och unga. 

Nu har EU tecknat avtal om att köpa 300 miljoner doser av ett coronavaccin som utvecklas av Sanofi och GSK. Vaccinet innehåller ett ämne som ska stimulera immunförsvaret som även fanns i Pandemrix, rapporterar DN. 

Oklart om Sverige kommer köpa coronavaccinet

Ämnet misstänktes till en början ligga bakom den ökade risken för att utveckla narkolepsi men nu tror forskare att det kan ha handlat om att Pandemrix innehöll mer virusprotein än andra vaccin, rapporterar DN. 

Det är dock inte belagt vad i vaccinet som låg bakom. 

Regeringen har ännu inte bestämt sig för om Sverige ska haka på EU:s avtal och köpa in coronavaccinet som innehåller ämnet. 

– Det här är ett så kallat opt-in-avtal. Vi behöver inte bestämma nu om vi vill köpa ett antal doser eller bestämma om vi överhuvudtaget ska köpa något. Vi har några månader på oss att analysera avtalet, säger socialminister Lena Hallengren till DN. 

Lena Hallengren: ”Sverige har egna erfarenheter av Pandemrix”

Hon berättar för DN att Sverige endast kommer att använda vaccin som i kliniska studier visat sig vara effektiva och säkra. 

– Men Sverige har egna erfarenheter av Pandemrix. Därför vill vi följa detta särskilt noga, vi vill att svenska folket ska känna sig trygga med alla de olika vaccin som Sverige kommer att ha, för vi hoppas att det kommer att finnas flera som klarar ett godkännande, säger Lena Hallengren till DN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.