Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronautbrott på kryssningsfartyg

Fullvaccinerade passagerare blev sjuka i covid-19 under en kryssning i Karibien.
Symphony of the Seas är världens största kryssningsfartyg.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA MIAMI HERALD
Test för covid-19.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

48 personer har testat positivt för covid-19 efter en kryssning i Karibien.

Totalt 6 091 personer, inklusive besättning, var ombord kryssningsfartyget Symphony of the Seas.

98 procent av de smittade var fullvaccinerade, rapporterar CNN.

Kryssningsfartyget Symphony of the Seas – det största i världen – lämnade kaj i Miami i delstaten Florida 11 december, för att avslutas på samma plats i lördags.

Mot slutet av färden hade 48 personer bekräftats smittade med covid-19. Det motsvarar 0.78 procent av de totalt 6 091 passagerarna och besättningsmännen.

Enligt ett uttalande från företaget Royal Caribbean ska passagerarna ha hållits isolerade efter att de bekräftats smittade. Ett krav för att få åka med var att alla över 12 år skulle vara fullvaccinerade.

98 procent av dem som testade positivt hade tagit sina sprutor, enligt Royal Caribbean.

”Vi fortsätter att observera deras hälsa”

”Alla som testade positivt var asymtomatiska eller hade milda symtom, och vi fortsätter att observera deras hälsa”, skriver Royal Caribbean i uttalandet enligt CNN.

Till en början upptäcktes sex fall på kryssningen. De övriga smittade upptäcktes genom smittspårning under resans gång.

Det är ännu oklart om omikron-varianten ligger bakom utbrottet. Amerikanska myndigheter har nu samlat in prover från de drabbade och ska undersöka saken vidare.

I sitt uttalande skriver kryssningsföretaget att en person testat positivt för den nya mutationen på en annan kryssning som lämnade hamn den 4 december.

Se mer

Lone Simonsen, professor på Roskilde universitet, leder deras pandemi-forskning. Hon svarar på varför hon tror pandemin snart över.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.