Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronasjuk kvinna födde barn i koma – berättar om beslutet

Kämpade för sitt och barnets liv efter att ha smittats av coronaviruset.
Angela Primachenko – efter att hon vaknat upp igen.
Foto: Instagram

Gravida Angela Primachenko, sjuk i coronaviruset, fruktade för sitt liv.

Efter att hon placerats i en respirator bestämde sig läkarna för att förlösa hennes barn.

Nu delar familjen med sig av det lyckliga slutet.

I mars insjuknade Angela Primachenko, 27, i coronaviruset. 27-åringen från Vancouver i delstaten Washington i USA var dessutom gravid i vecka 33.

Enligt familjen fruktade man för Angela Primachenkos liv.

Hennes tillstånd försämrades och på läkarnas inrådan gick hon med på att försättas i medicinsk koma. Medan Angela Primachenko var komatös bestämde sig läkarna dessutom för att påbörja en igångsättning av förlossningen, varpå de fick grönt ljus av hennes make.

https://www.instagram.com/p/B8P9je5HvNt/

Födde i koma

När Angela Primachenko vaknade upp var magen platt – och det nyfödda barnet fem dagar gammalt.

Barnet, som fick namnet Ava, testades negativt för covid-19 men mor och dotter har varit tvungna att leva åtskilda den första tiden i livet. 

– Jag vill bara hålla om henne, krama henne, älska henne, och ta ikapp de första veckorna som jag missade, säger Angela Primachenko till KPTV.

Första bilderna på dottern

Till saken hör att Angela Primachenko till vardags arbetar som andningsterapeut på det aktuella sjukhuset och förstod allvaret i situationen. 

– I egenskap av andningsterapeut visste jag att jag inte skulle överleva om min andning hade fortsatt att vara som den var då, säger hon till tv-kanalen KPTV.

Först när Angela Primachenko är helt fri från covid-19 kommer hon att kunna träffa sin dotter. På Instagram skriver 27-åringen att det kan ske under den närmsta veckan.

Medan Ava befinner sig på sjukhuset skickar personalen bilder till Angela Primachenko som har fått lämna avdelningen och återvänt hem. På så vis får hon ändå se sin nyfödda dotter.

”Jag är så tacksam för de fantastiska sköterskorna som skickar mig bilduppdateringar”, skriver hon på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/B-3MjgqH1xX/?utm_source=ig_embed
De dog med tre dagars mellanrum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.