Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronas svarta siffror – fler döda i Sverige än på 150 år

Första halvåret i år visar dramatiska siffror med det största antalet döda på 150 år – och den lägsta folkökningen på 15 år.
Första halvåret i år hade det största antalet döda på 150 år i Sverige på grund av coronapandemin enligt SCB.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkökningen i Sverige är den lägsta på 15 år enligt SCB.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Corona-pandemin slår mot Sveriges folkmängd.

Första halvåret i år visar dramatiska siffror med det största antalet döda på 150 år – och den lägsta folkökningen på 15 år, meddelar Statistiska centralbyrån.

– För män var överdödligheten 13 procent och för kvinnor 7 procent, säger statistikern Tomas Johansson.

Covid-19 har redan haft tydliga effekter på Sveriges befolkning. Pandemin har medfört en stor överdödlighet på 10 procent under första halvåret i år.

Folkökningen halverades från 2019 till 2020, meddelar Statistiska centralbyrån (SCB) på onsdagen. Den gick ned från 51 004 personer till 24 801 under årets sex första månader. 

Överskottet är antalet födda och invandrade i förhållande till antalet döda och utvandrade.

Lägsta folkökningen

– Det är den lägsta folkökningen för årets första sex månader sedan 2005, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

– För männen var överdödligheten 13 procent, för kvinnor var den 7 procent.

Den mest slående uppgiften från SCB är kanske att antalet dödsfall i Sverige är det största på 150 år. 

Under första halvåret 2020 dog 51 405 personer i Sverige. Det är högsta dödssiffran sedan motsvarande period 1869 då 55 431 personer dog under ett år av missväxt och svält. Sveriges befolkning var då cirka fyra miljoner jämfört med runt tio miljoner i dag.

Toppnyhet internationellt

Siffrorna har fått uppmärksamhet internationellt. ”Sverige har högsta dödssiffran på 150 år”, lyder rubriken hos till exempel brittiska Guardian och tyska Deutsche Welle.  

Antalet dödsfall är 4 633 fler än genomsnittet för åren 2015–2019.

– Antalet dödsfall i början av 2020 var något lägre än de närmast föregående åren. Men det ändrades när corona-pandemin nådde Sverige i februari, säger Tomas Johansson på SCB.

Topp i april

Det var en kraftig ökning i antalet dödsfall från slutet av mars. Den nådde en topp i mitten av april. Sedan gick antalet döda ned, men ännu i slutet av juni hade Sverige en mindre överdödlighet, enligt SCB.

Samtidigt halverades födelseöverskottet från förra året. Det berodde på att så många dog samtidigt som något färre föddes.

– 112 kommuner hade under det första halvåret en naturlig folkökning, alltså fler födda än döda. 174 kommuner hade en minskning och 4 kommuner har lika många födda som döda, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB, i pressmeddelandet. 

Invandringen minskade

Också invandringen sjönk. Den uppgick under första halvåret till 36 058 personer, lägsta antalet sedan 2005.

Samtidigt minskar antalet giftermål medan skilsmässorna ökar. Bröllopen minskade under första halvåret med 22 procent till 16 390. Det är lägsta siffran under hela 2000-talet.

12 999 par skilde sig, högsta antalet sedan 2013, enligt SCB.

Se också:

Elisabeth Olhager från sjukhuset berättar om bebisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.