Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronarestriktionerna har skördat 2,5 miljoner liv

Så kan ditt vaccinpass fungera.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: PABLO MIRANZO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOC / PABLO MIRANZO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Stora delar av världen har stängt ner på grund av coronapandemin.

Nu visar statistik från FN att nedstängningarna har kostat 2,5 miljoner liv - lika många liv som sjukdomen covid-19 skördat, skriver SVT.

Även säkerheten hotas.

Ungefär 2,5 miljoner människor världen över har dött i sviterna av covid-sjukdom. Många länder har också infört restriktioner som begränsar fri rörlighet, stängt skolor och behövt begränsa annan sjukvård. Enligt ny statstik från FN som svenska forskare har sammanställt, så har minst 2,5 miljoner människor dött, som direkt följd av respektive lands restriktioner, skriver SVT.

De rika får corona - de fattiga tar smällen

Världen kan delas in i två halvor. Den ena, rika halvan, byggs upp av höginkomst- och högmedelinkomst länder. Medan låginkomst- och lägremedelinkomst utgör den fattiga halvan.

Anmärkningsvärt är att nio av tio som dött av corona är över 60 och bor i den rika hälften av världen. De som dött i restriktionernas fotspår är i huvudsak unga i fattiga länder.

– Vi har förlorat åratal, kanske upp till ett decennium av utveckling på bara ett år, säger Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi och hiv-forskare vid Karolinska institutet till SVT.

De vanliga dödsorsakerna för personer i fattigare länder under pandemin är död i barnsäng och spädbarns död.

– Det är barn som dött i lunginflammation, diarré och malaria för att de är undernärda eller inte blivit vaccinerade, förklarar Stefan Swartling Peterson, professor i global omställning för hälsa vid Karolinska institutet för SVT.

13 miljoner småflickor riskerar att giftas bort

Det är inte bara dödstalen som påverkats av de restriktioner som införts världen över. Restriktionerna har också skördat offer på ett socialt och säkerhetsmässigt plan – värst drabbat är unga flickor och minoriteter, menar Anna Mia Ekström.

Enligt Unicefs rapport så riskerar 13 miljoner flickor att giftas bort mellan 2020 och 2030 – på grund av pandemin. 

– Vi vet också att tusentals flickor har könsstympats. Vi vet också att det haft konsekvenser för hbtq personer och andra utsatta minoriteter där man tagit chansen att trycka till dem ordentligt i coronans namn, säger hon till SVT.

Så kan omvärlden drabbas av Tanzanias vaccinvägran

Använder ingefära och lök • Presidenten: Gud har eliminerat smittan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.