Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronaoro i valet – påverkade väljarna

Expressen träffade några av dem som står bakom Joe Biden som demokraternas kandidat.
Joe Biden.Foto: XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY / STELLA PICTURES/IMAGE PRESS AGENCY/AVALON.RED
Bernie Sanders.Foto: WILSON RING / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Oron för Coronavirusets spridning påverkade väljare i flera delstater under supertisdagen, enligt NBC News. 

Inför kommande val rekommenderas valarbetare att vidta försiktighetsåtgärder. 

I delstaten Washington uppmanas väljare att inte slicka igen sina valkuvert, uppger tv-kanalen Q13 Fox. 

Joe Biden blev den stora vinnaren efter supertisdagens primärval i totalt 14 delstater i USA. Den förre vicepresidenten ser ut att ha raderat ut det försprång vänsterkandidaten Bernie Sanders hade i antalet totala delegater sedan tidigare. 

Enligt vallokalsundersökningar som den amerikanska tv-kanalen NBC News gjorde i samband med primärvalen blev coronaviruset en påverkande faktor för vissa väljare. I fem delstater – Kalifornien, North Carolina, Tennessee, Texas och Virginia – uppgav strax över hälften av de tillfrågade väljarna att coronaviruset hade varit en viktig faktor som påverkat deras val. 

Biden: ”Vi visste att det här skulle komma”

I Kalifornien uppgav 51 procent av väljarna att det var viktigt – i Texas 61 procent.

Enligt NBC News var Joe Biden den som flest av de oroliga väljarna hade röstat på. 

De båda huvudkandidaterna Joe Biden och Bernie Sanders har sedan tidigare varit starkt kritiska till hur Trumpadministrationen agerat efter virusutbrottet. 

– Vi visste att det här skulle komma, så tidigt som i januari. De började inte ens förbereda provkit. Det är grundläggande, sa Biden i CNN. 

Bernie Sanders har också kritiserat administrationen. 

”Jag är djupt oroad och inte bara av det ökade antalet fall av coronavirus över hela världen, utan även av de otillräckliga och inkompetenta åtgärderna vi har sett fått Donald Trump och hans administration”, skrev Sanders i ett uttalande. 

Första dödsfallet i Kalifornien

I USA har totalt 10 personer nu bekräftats döda i delstaten Washington och under onsdagen bekräftades även ett första dödsfall i Kalifornien. 

Oron för coronavirusets spridning har fått en delstat som ännu inte har röstat i primärvalssäsongen att förbereda åtgärder. 

I Washington hålls primärvalet 10 mars och nu rapporterar lokala medier att valarbetare och väljare uppmanas vidta försiktighetsåtgärder. 

Den lokala tv-stationen Q13 Fox rapporterar att delstatens hälsomyndighet kommit med rekommendationer till väljare för att undvika risker. 

”Vi uppmanar väljare som ännu inte har lämnat in sina röster att försluta kuverten med en alternativ metod, som en fuktig svamp eller trasa”, säger talespersonen Kylee Zabel till tv-stationen. 

Samtidigt ska valarbetare ha uppmanats att bära handskar. 

I USA har coronavirusets utbrott haft stor påverkan på de amerikanska börserna och under onsdagen uppgav ännu ett amerikanskt flygbolag att man ställer in fler flighter till följd av minskad efterfrågan. United Airlines kapar omkring tio procent av sina flygningar inom USA och Kanada samt 20 procent av sina internationella flygningar från April, rapporterar CNN. 

Stranne: ”Biden kvällens stora vinnare”

USA-expert Frida Stranne om Joe Biden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.