Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronaoffer hade gelé i lungorna

Positiva forskningsresultat.
En klar och flytande gelé har påträffats i lungorna på flera patienter som avlidit i sviterna av covid-19. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: JENS CHRISTIAN

En klar och flytande gelé har påträffats i lungorna på flera patienter som avlidit i sviterna av covid-19.

Nu har forskare vid Umeås universitetssjukhus kommit fram till att det rör sig om molekylen hyaluronan, rapporterar Sveriges Radios P4 Västerbotten.

– Den fungerar på många olika sätt, bland annat så ökar den mycket vid inflammatoriska tillstånd och covid-19 är en sjukdom som ger väldigt kraftig inflammation, säger Anders Blomberg, professor och överläkare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeås universitetssjukhus, till radion.

Forskarnas förhoppning är nu att upptäckten kan vara en förklaring till den allvarliga lungsvikt som kan drabba covid-patienter.

– Det är sannolikt inte så att hyaluronan är ”the one and only”, den enda förklaringsmodellen till varför man dör i covid. Men det kan vara en viktig ledtråd. 

Se CNN:s reportage om svenska coronahanteringen

CNN:s reporter i Sverige och träffar Anders Tegnell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.