Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittan har ökat – med 900 procent

Sydkorea har nått högsta antal nya fall under oktober månad.
Vårdpersonal tar på sig skyddsutrustning inför behandlingen av coronasjuka.Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
ersoner flanerar på Norr Mälarstrand i Stockholm.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.Foto: Region Östergötland / Region Östergötland

IVA på Akademiska sjukhuset i Uppsala är fullbelagt med covidsjuka.

Nu har andra sjukhus har fått ta över patienter, skriver SVT Nyheter Uppsala.

– Det är ungefär som vi hade det i våras, säger Bitte Westergren, IVA-undersköterska på Akademiska.

Samtidigt larmar både Stockholm och Östergötland om kraftiga ökningar av smittade.

5 933 personer har hittills avlidit efter att ha testats positiva för covid-19 i Sverige.

I Region Stockholms lägesrapport som släpptes på fredagen konstateras 1 341 nya coronafall från de tre senaste dagarna.

Totalt vårdas nu 85 personer med covid-19 på sjukhus i regionen. Det är en ökning med 11 personer jämfört med den förra rapporten, som släpptes 20 oktober.

Av de 85 patienterna vårdas nio på intensivvårdsavdelning – en ökning med fyra personer sedan förra rapporten. 59 av patienterna vårdas på akutsjukhus, medan 17 får geriatrisk vård utanför akutsjukhus.

IVA fullbelagt i Uppsala: ”Som i våras”

De konstaterade fallen av covid-19 blir fler och ingen avmattning syns i ökningen. Smittan förekommer i alla åldersgrupper och i alla delar av i länet,” skriver Region Stockholm på sin hemsida.

I Uppsala uppger samtidigt Akademiska sjukhuset att den centrala intensivvårdsavdelningen är fullbelagd med covidpatienter, skriver SVT Nyheter Uppsala.

– Vi har också fått hjälp av andra sjukhus att ta över intensivvårdspatienter med covid, säger Richard Lagedal, IVA-läkare, till SVT Nyheter Uppsala.

– Det är ungefär som vi hade det i våras, säger Bitte Westergren, IVA-undersköterska.

Antalet IVA-platser på sjukhuset har dock minskat sedan i våras. Nu ligger nio patienter på IVA i Uppsala. I våras var det som mest 26.

Ökad smitta i Östergötland: 900 procent

Coronasmittan har även ökat kraftigt i Region Östergötland. Under en pressträff på fredagen säger regionstyrelsens ordförande, Kaisa Karro (S), att antalet smittade ökat med 900 procent de senaste dagarna.

– Vad vi nu ser i Östergötland är en andra våg av smittspridningen, säger Kaisa Karro, enligt P4 Östergötland. 

Regionens smittskyddsläkare, Britt Åkerlind, uppger att de positiva fallen började öka snabbt efter den 24 september. Innan dess låg andelen positiva test runt en procent. I dag har andelen ökat upp till drygt 10 procent.

– Det där med just andra våg, det är ju odefinierbart egentligen. Men region Östergötland har sedan två månader tillbaka sett en långsam men stadig uppgång, säger Britt Åkerlind.

Försvarsdirektören: Följer andra storstäder

Britt Åkerlind säger vidare att det varit utbrott i flera delar av samhället – i olika personalgrupper, på särskilda boenden, och på universitetet.

Jenny Knuthammar, försvarsdirektör vid länsstyrelsen i Region Östergötland, menar att ökningen var väntad.

– Det är ju dessvärre en förväntad lägesutveckling. Vi följer ju Uppsala, Stockholm och Örebro, det var samma när det bröt ut tidigare i våras, säger hon.

Här är Anders Tegnells råd inför höstlovet:

Ett råd är att undvika kollektivtrafiken om möjligt.
Experten om varför fler smittas i kylan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.