Många av de som slagit larm vittnar om att arbetsledningen inte tog coronaviruset på tillräckligt stort allvar. Bland annat ska sjuka personer inte isolerats från friska och det ska även ha funnits brist på skyddsutrustning på flera äldreboenden.
– Personal sprang mellan avdelningarna och oroliga demenssjuka som gick fram och tillbaka, det var fullständigt kaos, säger en undersköterska till radion och fortsätter:
– Jag förstår att man inte kan beställa miljoner munskydd som ska räcka till alla. Det kan inte vara lätt, alla blev tagna på sängen.
Hon säger att man inte tog situationen på allvar och att man borde ”ha tagit i med hårdhandskarna direkt”.
”En mänsklig tragedi”
Enligt flera anmälningar ska chefer informerats om bristerna men utan resultat, på vissa håll upplever personalen även det som att ledningen försökt mörka situationen.
”Det pågår en mänsklig tragedi i det tysta! Vi har blivit lämnade åt vårt öde, både boende och personal. De som fortfarande arbetar går från smittade avdelningar till friska. Ingen hänsyn till risk för spridning… Locket på. Ingen får lämna information till varken boende eller anhöriga”, skriver en anmälare från Västsverige, enligt Ekot.
”Varit en tuff resa”
Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänsten på Sveriges kommuner och regioner, säger till radion att situationen i dag ser betydligt bättre ut
– Jag tänker på den enorma frustration och smärta och vad jobbigt det måste ha varit både för chefer och medarbetare och framför allt för brukare också. Det har varit en sån tuff resa men jag tror att mycket av det här handlar om okunskap och förtvivlan och att inte räcka till. Jag tror att kommer det en andra våg så kommer vi att stå mycket mycket stadigare, säger hon.