Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coronalarm från äldreboenden tystades

Inspektionen för vård och omsorg har fått in hundratals anmälningar om bristande ledarskap på äldreboenden under coronapandemin. Arkivbild.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
På flera äldreboenden upplever personalen att cheferna inte tagit coronaviruset på tillräckligt stort allvar.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACA / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACA

Personal på äldreboenden har tvingats till tystnad när de larmat om brister i hanteringen av coronasmittan.

Över 800 tips och klagomål på hur äldreboenden har skötts under coronakrisen har kommit in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, det visar en kartläggning som Sveriges Radios Ekot gjort.

Ingen hänsyn till risk för spridning… Locket på. Ingen får lämna information till varken boende eller anhöriga”, skriver personal på ett äldreboende i Västsverige.

Många av de som slagit larm vittnar om att arbetsledningen inte tog coronaviruset på tillräckligt stort allvar. Bland annat ska sjuka personer inte isolerats från friska och det ska även ha funnits brist på skyddsutrustning på flera äldreboenden.

– Personal sprang mellan avdelningarna och oroliga demenssjuka som gick fram och tillbaka, det var fullständigt kaos, säger en undersköterska till radion och fortsätter:

– Jag förstår att man inte kan beställa miljoner munskydd som ska räcka till alla. Det kan inte vara lätt, alla blev tagna på sängen.

Hon säger att man inte tog situationen på allvar och att man borde ”ha tagit i med hårdhandskarna direkt”.

”En mänsklig tragedi”

Enligt flera anmälningar ska chefer informerats om bristerna men utan resultat, på vissa håll upplever personalen även det som att ledningen försökt mörka situationen.

”Det pågår en mänsklig tragedi i det tysta! Vi har blivit lämnade åt vårt öde, både boende och personal. De som fortfarande arbetar går från smittade avdelningar till friska. Ingen hänsyn till risk för spridning… Locket på. Ingen får lämna information till varken boende eller anhöriga”, skriver en anmälare från Västsverige, enligt Ekot.

”Varit en tuff resa”

Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänsten på Sveriges kommuner och regioner, säger till radion att situationen i dag ser betydligt bättre ut

– Jag tänker på den enorma frustration och smärta och vad jobbigt det måste ha varit både för chefer och medarbetare och framför allt för brukare också. Det har varit en sån tuff resa men jag tror att mycket av det här handlar om okunskap och förtvivlan och att inte räcka till. Jag tror att kommer det en andra våg så kommer vi att stå mycket mycket stadigare, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.