Coronaförnekarna bakom olagliga demonstrationen

Under lördagen demonstrerade hundratals i centrala Stockholm mot corona-restriktionerna och pandemilagen. Bland annat ledde demonstrationen till att en polis skadades.

Filip Sjöström, 30, tror att corona kan stoppas med meditation och positivt tänkande.

Maneka Helleberg, 42, säger att hon är synsk sedan 14 års ålder och kallar vaccinet en ”dödsfälla”.

Hennes pappa, läkaren Mikael Nordfors, 62, har anmälts av Ivo för grov oskicklighet sedan han genomfört ozonbehandlingar utan vetenskapligt stöd.

Trion ingår i Frihet Sverige som står bakom lördagens delvis våldsamma demonstration mot coronarestriktionerna.

”Uppseendeväckande dåligt omdöme och helt oacceptabelt.”

Det är Stockholms regionpolischef Mats Löfvings ord om lördagens demonstration mot coronarestriktionerna som samlade hundratals människor, helt i strid med gällande bestämmelser, i centrala Stockholm på lördagen.

Det var stundtals våldsamt, och sex poliser skadades, varav en fick uppsöka sjukvård. Två personer greps, misstänkta för blåljussabotage respektive våldsamt upplopp och 50 personer avlägsnades med stöd av polislagen.

Tumultartade scener vid lördagens demonstration på Medborgarplatsen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Även Region Stockholm har reagerat kraftigt mot demonstrationen.

– Det är oerhört allvarligt att medvetet samlas många personer på en begränsad yta. Det går att ge uttryck för sina åsikter på så många andra sätt än att träffas fysiskt, säger Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Som Expressen kunde berätta på lördagen deltog bland annat personer från den högerpopulistiska miljön.

Men drivande bakom arrangemanget står organisationen Frihet Sverige. De tongivande personerna är verksamma inom alternativ hälsa, vilket Aftonbladet och den antirasistiska tidskriften Expo tidigare har berättat om.

Mikael Nordfors

Ordförande är läkaren Mikael Nordfors, 62, som Expressen nyligen granskade i ett reportage om de grupper som skriver falska uppgifter om coronavaccinen.

Nordfors har bland annat sagt att det är ”skitenkelt” att bota covid-19.

– Det gör de i Kina med örtmediciner, D-vitamin och vitamin-C. Man ska bara ta mycket C-vitamin och vitamin D och lite zink, hur många enheter beror på om man är tjock eller smal. Och så tar man malariaprofylax, sedan är problemet löst, har han sagt i Motgångspodden.

Inspektionen för vård och omsorg har yrkat att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan, återkallar hans läkarlegitimation eftersom han visat sig ”uppenbart olämplig att utöva yrket”.

Efter att ha granskat elva patientjournaler kom Ivo fram till att han gett ozonbehandling utan stöd av vetenskap och beprövad erfarenhet, vilket medfört risker för patienterna. 

”I vissa fall har det funnits en risk att allvarliga medicinska tillstånd som t.ex. hjärtsjukdom eller akut sjukdom i buken inte blivit upptäckta”, skriver Ivo i sin anmälan.

Ärendet hos Hsan är ännu inte avgjort. 

Mikael Nordfors blev i början av 2000-talet känd på grund av sin kontroversiella anusmassage som gav honom flera varningar från Hsan.

Expressen har sökt Mikael Nordfors. I ett mejl skriver han att han inte ligger bakom lördagens demonstration.

Mikael Nordfors.
Foto: OLLE SPORRONG

Maneka Helleberg 

Mikael Nordfors dotter Maneka Helleberg, 42, har också en ledande roll. Under lördagens protestmöte på Medborgarplatsen stod hon på scenen och spred skräckpropaganda om coronavaccinet.

– Det är ett gift, det är en dödsfälla för oss, skrek hon till jublande åhörare i ett klipp som publicerats på hennes Facebooksida. 

Maneka Helleberg är också ordförande för World Freedom Alliance som på internationell nivå sprider samma konspirationsteorier som Frihet Sverige. Hon kallar sig själv ”frihetsentreprenör” och ledamot i ett företag i hälso- och livsstilsbranschen.

Företaget erbjuder bland annat ”världsledande verktyg för att nå finansiell frihet”, ”musik, konst, poesi och böcker” och diverse alternativa medicinska behandlingar. I presentationen av sig själv påstår hon att hon är synsk sedan 14 års ålder, och att hon har arbetat länge med ”intuitiv coachning”.


Maneka Helleberg.
Foto: Onlinemessengers

Filip Sjöström

Vice ordföranden Filip Sjöström, 30, stod som värd för lördagens demonstration i Stockholm. Han är hälsoentreprenör och har bland annat skrivit om vad han tror att människor själva kan göra för att undvika att smittas av coronaviruset: Hitta lugn, meditera och fokusera på det som är positivt är några av hans metoder. 

Han deltog även i ”Idol” 2017 och under demonstrationen sjöng han ”Stad i ljus” för folkmassan. 

Vad tror du att covid-19 är för något? Håller du med om det grundläggande: Att det är en virussjukdom? 

– Jag ser att människor blir sjuka. Jag ser att människor får lite konstiga symtom som vi inte haft förut. Det går inte att komma ifrån. Speciellt för ett år sedan, i mars och maj, så var det något konstigt som hände. Men utöver det så vet jag inte. Och det är därför jag ställer väldigt mycket frågor och vill väcka det svenska folket i att ifrågasätta. 

Efter lördagens demonstration riskerar Sjöström att få betala 20 000 kronor i vite och misstänks för brott mot ordningslagen.

– Det var väntat. Länsstyrelsen meddelade mig i fredags att det skulle ske om den här manifestationen genomfördes. Det är som det är och jag kommer bestrida boten. Som jag förstått det ska den betalas först. Om det är så kommer jag få hjälp av hundratals människor som har hört av sig och redan börjat skicka pengar till mig, säger Filip Sjöström. 

– Det är så många människor i Sverige som har fått nog av de här restriktionerna, som verkligen är ogrundade, och vill sätta ner foten och visa att vi inte går med på det längre, sa han till Expressen TV inför demonstrationen.

Filip Sjöström.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Frihet Sveriges svar

Expressen har sökt Maneka Helleberg. Hon har bett att få frågor via mejl, vilket vi har skickat. Hon har valt att inte svara på frågorna en och en, utan skickar i stället följande skriftliga uttalande från Frihet Sverige, som även kommer att skickas som pressmeddelande:

”Frihet Sverige stödjer Tusenmannamasrchen som hölls den 6:e mars i Stockholm, där ca 2000 personer stod upp för Frihet och sanning.

Vi står för att lindring och bot för Covid som idag motverkas ska få komma fram samt att riktig vetenskap ska ligga till grund till våra beslut.

Vi anser att pandemilagar och osäkra vaccin gör mer skada än nytta och ej har solid vetenskaplig grund.

Vi är EJ vänster- eller höger-extrema utan står för frihet, sanning och alla människors lika värde.

Vi står för att, en respektfull och öppen debatt där våra medier sakligt visar olika sidor, är grundläggande för en öppen demokrati.

Gårdagens manifestation var fredlig, tills dess att polisen gick till attack mot fredliga demonstranter, däribland kvinnor och äldre med bland annat pepparspray/tårgas.

Vi anser att vi har grundlagen på vår sida när vi utövar vår yttrandefrihet och mötesfrihet.

Vi ser fram emot att fortsätta verka för ett fritt samhälle och en öppen debatt.”


Förtydligande: Efter att artikeln publicerades har Mikael Nordfors skrivit till Expressen att han inte ligger bakom demonstrationen, vilket hans organisation Frihet Sverige alltså gör. Gusten Holm sammanfattar demonstrationerna i centrala Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.