Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corona-vaccin kan bli klart om några veckor

Per Follin, smittskyddsläkare, berättar om det nya coronafallet i Stockholm och om de första hembesöken i landet för provtagning.
Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN
Coronavirus
Foto: CDC / POLARIS / CDC / POLARIS POLARIS IMAGES

Israeliska forskare kan vara veckor bort från att ha ett färdigt vaccin för det nya coronaviruset.

MIGAL-labbet har tagit fram ett vaccin för fåglar – som man nu hoppas kunna modifiera för att stoppa coronaviruset.

– Grattis till MIGAL för det här genombrottet, säger Israels vetenskaps- och teknologiminister Ofir Akunis, enligt Daily Mail.

På forskningsinstitutet MIGAL i Israel har man under en tid tagit fram ett vaccin mot IBV-viruset som drabbar fjäderfän. Vaccinet är från början tänkt att användas inom livsmedelsproduktionen för att stoppa sjukdomen hos kycklingar och hönor. IBV-viruset är också en typ av coronavirus.

Nu hoppas man dock att vaccinet ska kunna modifieras för att bli effektivt mot det nya coronaviruset som drabbar människor.

Vaccinet har redan testats på fåglar och varit effektivt, och nu räknar israeliska myndigheter med att ha ett vaccin för människor tillgängligt inom 90 dagar.

– Jag är övertygad om att vi kommer ha fortsatta framsteg, vilket ger oss möjligheten att få fram ett välbehövligt motmedel mot det allvarliga globala hotet som covid-19 är, säger vetenskaps- och teknologiminister Ofir Akunis.

Vill börja testa på människor

Dr. Chen Katz, som leder arbetet, berättar enligt Daily Mail:

– Vårt grundkoncept har varit att ta fram en teknisk lösning, inte ett vaccin för ett specifikt virus. 

Enligt forskarna på MIGAL handlar det nu om att justera den tekniken, och så snart som möjligt börja testa vaccinet på människor.

Det här är vad vi hittills vet om hur viruset förs vidare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.