Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

170 döda i coronaviruset – Ikea stänger helt i Kina

Flygbolagets drag efter coronaviruset: Sprejar igenom hela planet.
KINA. Volontär sanerar med desinfektion i staden Qingdao.Foto: COSTFOTO / EPA / TT / YU FANGPING / COSTFOTO/SIPA USA SIPA USA
AUSTRALIEN. Flygpersonal i munskydd på flygplatsen i Brisbane.Foto: DARREN ENGLAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset C-F13-nCoV.Foto: IVDC, CHINA CDC HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Antalet smittade i coronaviruset har ökat med cirka 30 procent senaste dygnet, och är nu uppe i över 7 800 personer. 

Över 170 personer har avlidit i viruset, samtidigt som Japan och USA har börjat evakuera sina medborgare från smittans epicentrum, staden Wuhan – och tre av de japanska passagerarna som evakuerades har visat sig vara smittade.

En kinesisk turist på besök i Finland har bekräftats vara smittad, vilket innebär det första fallet i Norden.

Den lunginflammationsliknande sjukdomen som orsakas av coronaviruset fortsätter att spridas. 170 personer – samtliga i Fastlandskina – har rapporterats döda på onsdagsmorgonen, och fler än 7 800 personer uppges av kinesiska myndigheter nu ha smittats av viruset, skriver South China Morning Post

Antalet döda ökade med knappa 30 procent från tisdagen till onsdagen. 

Bara sett till Kina är det nu ett större antal smittade i coronaviruset än antalet smittade under sars-utbrottet 2002-2003. Över 7 000 fall har rapporterats under vinterns utbrott i Kina medan antalet smittade i sars stannade vid cirka 5 300, rapporterar CNN. 

Globalt smittades 8 098 personer av sars, och 774 personer dog i viruset. 

Coronaviruset, som orsakar influensa- och lunginflammationssymptom, har hittills haft en högre dödlighet än en vanlig influensa, men är inte lika dödlig som vare sig sars eller mers.

Spridningen har gjort att internationella skidförbundet, FIS, har beslutat att de alpina världscupstävlingarna i Kina i februari kommer att ställas in, enligt TT. Inomhus-VM i friidrott, som skulle ha hållits i Nanjing mellan 13-15 mars skjuts upp – ett helt år. 

VAD ÄR CORONAVIRUSET?

Det finns ett stort antal virus som tillhör familjen coronavirus. De flesta finns hos olika djurarter och endast ett fåtal typer kan smitta mellan djur och människor.

•••

Sju coronavirus kan smitta människor och ger varierande symtom, vissa av dessa virus är mycket vanliga och orsakar vanlig förkylning.

•••

2003–2004 bröt en epidemi ut av ett nytt coronavirus som kallas sars. 8 000 människor smittades, varav över 750 dog.

•••

2012 upptäcktes på arabiska halvön en ny variant av coronavirus som kallas mers. 2 000 drabbades, 700 dog.

•••

Nya coronaviruset som kallas n2019-CoV har kopplats till en fiskmarknad i den kinesiska staden Wuhan och upptäcktes i slutet av december.

Turist i Finland har smittats

En kinesisk turist i Finland har bekräftats vara det första smittade fallet i Norden. På onsdagen meddelade finska Folkhälsomyndigheten, Institutet för hälsa och välfärd, att personen är smittad. Personen är hemmahörande i Wuhanområdet och befinner sig i norra Finland på semester.

Enligt Yle sökte sig personen till vårdcentralen i Ivalo efter att ha uppvisat influensasymptom. Han sitter nu i karantän i Rovaniemis sjukhus. 

– Det var väntat att viruset skulle komma via turister till Finland. Risken för att viruset sprider sig i Finland är fortfarande väldigt liten så det finns inga skäl för oro, säger direktör Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd till kanalen.

Flera länder evakuerar

Japan, som nu har elva bekräftade fall av corona, var det första landet som började evakuera sina medborgare från Hubei-provinsen. Under natten mot onsdag landade ett plan från Wuhan med 206 japanska medborgare i Tokyo. Trots att de initiala uppgifterna från utrikesministeriet gjorde gällande att ingen ombord på planet var drabbad har tre av passagerarna nu visat sig vara smittade av coronaviruset.

USA evakuerade 240 av sina medborgare under dagen, medan länder som Australien, Frankrike, Storbritannien och Sydkorea alla planerar liknande åtgärder. De omkring 200 brittiska medborgare som befinner sig i Wuhan har fått beskedet att de inte kommer att flygas därifrån under torsdagen efter planet inte fått klartecken från Kina att ge sig av vilket enligt brittiska utrikesministeriet gäller ”ett flertal länders plan”.

USA:s president skrev i natt på Twitter att han just hade uppdaterats om det senaste kring virusepidemin.

”Vi fortsätter att noga följa utvecklingen. Vi har världens främsta experter och de jobbar med detta dygnet runt”, skriver Trump på Twitter

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1222672488934584324

Nya Zeeland kommer enligt Guardian att skicka ett plan för att hämta de omkring 60 av landets invånare som befinner sig i Wuhan. Eftersom 300 passagerare får plats på planet kommer personer från Australien och öar i Stilla havet att erbjudas plats på planet.

Svenska utrikesdepartementet har ännu inte tagit liknande steg att evakuera medborgare. 

Vi står i kontakt med ett antal svenska medborgare som befinner sig i området. De har själva tagit kontakt med oss för att informera om att de är i regionen.. Ambassaden kan vid behov bistå i kontakter med lokala myndigheter.”, skriver departementets presstalesperson Julia Eriksson Pogorzelska till Expressen, och menar att regeringen och UD ”följer utvecklingen noga”. 

Flera coronafall i Tyskland

Under tisdagen bekräftade tyska myndigheter att fyra personer från delstaten Bayern smittats av viruset. En av de drabbade – en 33-årig man – bekräftades ha smittats redan under natten mot tisdagen.

Tyska myndigheter bekräftar att de fyra smittade ska ha haft kontakt med en kollega som var på besök från Kina. Ingen av dem ska alltså själv ha besökt smittoområdet.

I Frankrike bekräftade landets hälsominister på onsdagskvällen att ett femte fall av coronavirus konstaterats, skriver Le Figaro. Det är dottern till en kinesisk turist som sedan tidigare vårdas på sjukhus i Paris som smittats.

Även i Japan ska en 60-årig busschaufför ha drabbats av viruset – trots att han aldrig besökt Wuhan. Detta är det första fallet i Japan där en människa smittas utan att vistas i de infekterade områdena, rapporterar CNN. 

Förutom i Tyskland och Kina har folk även insjuknat i Sydkorea, Japan, Tibet, Singapore, Australien, Nepal, Vietnam, Taiwan, Kambodja, USA, Kanada, Förenade arabemiraten och Sri Lanka. 

TV: Här bygger Kina två sjukhus på ett par dagar

Bygger två sjukhus för patienter som smittats av coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.