Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viruset klassas som en samhällsfarlig sjukdom

Sveriges regering har beslutat att klassa coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom – hör folkhälsominister Lena Hallengren kommentera.
Kvinnan som smittats av coronaviruset hålls isolerad på infektionskliniken i Jönköping.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hon är isolerad med dubbla dörrar.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
På fredagen bekräftade Folkhälsomyndigheten att Sverige fått det första fallet av coronaviruset.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mats Bojestig, region Jönköpings län hälso- och sjukvårdsdirektör och Malin Bengnér, smittskyddsläkare under en pressträff på Rosenlunds vårdcentrum i Jönköping.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Regeringen har beslutat att coronaviruset ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom. 

Det betyder att smittskyddsläkare med tvång kan isolera och vårda patienter som lider av viruset. 

– Om situationen skulle förändras så är ju regeringen väldigt angelägen om att ha en god beredskap, säger socialminister Lena Hallengren (S), som manar folk att inte lyssna på ryktesspridning. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer hjälpa till med evakuering av svenskar från Wuhan, rapporterar TT. 

Den smittade kvinnan i Sveriges bostad kommer att saneras och hon hålls isolerad i en sal med dubbla dörrar.

MSB kommer hjälpa utrikesdepartementet med evakuering av de svenskar som evakueras från Wuhan, den kinesiska 11-miljonersstad där viruset först upptäcktes i december förra året. 

Det bekräftade MSB för nyhetsbyrån TT vid 18-tiden på lördagen. 

– MSB stöttar med krisstödjande personal ombord på planet och kommer att bistå i samordningen mellan olika aktörer vid hemkomsten, säger Marcus Årskog, pressekreterare vid myndigheten till TT. 

Viruset klassas som samhällsfarlig sjukdom

Tidigare under lördagen fattade regeringen beslut om att klassa coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom. 

Regeringen fattade beslutet under ett extrainkallat möte på lördagen. 

– I går fick regeringen ta emot en begäran från Folkhälsomyndigheten om att klassa viruset som samhällsfarligt. Inte för att situationen har förändrats eller för att man tänker sig att man ska vidta några extraordinära åtgärder i dagsläget. Men om situationen skulle förändras så är ju regeringen väldigt angelägen om att ha en god beredskap. Och Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att om vi gör det här så har vi tillgång till alla de verktyg som behövs för att kunna hantera ett eventuellt utbrott, säger Lena Hallengren, socialminister. 

Samhällsfarlig sjukdom

Enligt smittskyddslagen är en allmänfarlig sjukdom en sådan smittsam sjukdom som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser. Däremot finns det möjlighet att förebygga smittspridning genom åtgärder som riktas till den smittade.

En samhällsfarlig sjukdom avser allmänfarliga sjukdomar som kan få en spridning i samhället som innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och som kräver extraordinära åtgärder.

Allmänfarliga och samhällsfarliga sjukdomar är anmälningspliktiga och smittspårningspliktiga.

Källa: NE & Smittskyddslagen

Smittskyddsläkare kan vårda med hjälp av tvångsmedel

Beslutet innebär att isolering inte längre är frivillig för virusbärare och att alla som har smittats är anmälningspliktiga och smittspårningspliktiga.

– Om man skulle få ett större utbrott kan det vara så att man vill vidta andra åtgärder och det skulle kunna handla om isolering, eller att en person som inte går med på vård måste tvingas till det för att ta några exempel. Det handlar om att smittskyddsläkare gör bedömningen från fall till fall beroende på hur situationen ser ut, säger Lena Hallengren. 

Lena Hallengren uppmanar människor att inte bidra till ryktesspridning. 

– Vi lever i en tid där människor har väldigt många olika sätt att informera sig på, genom sociala medier inte minst. Och i sådana här sammanhang är det väldigt viktigt att man lyssnar på den fakta som finns. På myndigheter som är experter på smittskydd, som har kontakter med andra länder och internationella organ men också med EU:s smittskyddsinstitut. Så att man inte dras med och sprider information som inte bara kan vara felaktig, utan till och med skadlig om det får människor att plötsligt lyssna på sådant som inte stämmer och sprida det vidare. Så ska vi hjälpas åt att se till att den här smittan inte kommer till Sverige och får fäste här så ska vi lyssna till all den information som vår expertis har, inte minst på Folkhälsomyndigheten. 

Lena Hallengren: ”Lyssna till den information som finns”

Under gårdagens presskonferens om det svenska fallet sa Folkhälsomyndigheten och regionen att kvinnan inte hade smittat någon eftersom hon hade isolerat sig efter att hon insjuknade i Sverige. Kinas hälsominister Ma Xiaowei har sagt, och en studie från ett forskarlag med 17 tyska läkare har visat, att viruset skulle kunna smitta under inkubationstiden. Från det att man blir smittad och inte visar symtom. 

Där går budskapen isär mellan Folkhälsomyndigheten och andra forskare, vilka ska man lyssna på då? 

– Jag tror att Folkhälsomyndigheten hela tiden uppdaterar sin information och förtydligar om så skulle krävas. Jag kan definitivt inte ge mig på någon tolkning eller agera som en större expert när det gäller smittskydd, det är jag definitivt inte. Det handlar om att lyssna till den expertis som finns och Folkhälsomyndigheten har naturligtvis kontakt med de regionala smittskyddsläkarna. De sitter på information som inte någon av oss har som gör att de kommer till vissa slutsatser och ger vissa rekommendationer och jag litar till det och rekommenderar alla att göra det. Det finns inget bättre sätt att informera sig eller fatta beslut om hur man ska agera, säger Lena Hallengren.  

Smittade kvinnan tog sig med buss från Landvetter

Under fredagen fick Sverige sitt första konstaterade smittfall. 

Kvinnan i 20-årsåldern hade besökt Wuhamområdet i Kina, där coronaviruset först upptäcktes och kom till Sverige den 24 januari. 

Hon tog sig från Landvetters flygplats med buss till sitt hem i Jönköping. Först fyra dagar senare fick hon de första symptomen i form av hosta och i torsdags tog kvinnan kontakt med vården. 

– Hon har varit väl medveten om att smittspridningen fanns. Av försiktighetsskäl höll hon sig helt isolerad. Hon har till och med fått mat levererat utanför dörren av en kompis. Hon har verkligen hållit sig helt avskild på eget bevåg. Det är ett föredömligt agerande, sa smittskyddsläkaren Malin Bengnér efter en presskonferens i fredags, kort efter att smittan bekräftats. 

Efter den första kontakten med vården fördes hon med ambulans till sjukhus. Inte för att hon var sjuk, utan för att undvika smittspridning. 

Isolerad på obestämd tid

Nu vårdas hon på en infektionsklinik i Jönköping enligt väl inarbetade rutiner för luftvägsinfektioner. Hon är inlagd på ett isoleringsrum, som de flesta patienter på kliniken.

– Vi vet inte hur länge. Infektionskliniken får göra en bedömning dag för dag hur länge det kommer att behövas, säger Malin Bengnér. 

– Det är en helt vanlig sjukhussal. Man ligger ensam utan medpatienter. Sen är det en sluss med dubbla dörrar för att kontrollera ventilationen.

Vården skiljer sig inte från hur patienter med andra typer av luftburen smitta vårdas.

Reglerna är strikta för personal på infektionskliniken, för att undvika att smittan sprids ytterligare. Smittorisken för vårdpersonal beskrivs som obefintlig.

– Vårdpersonalen har andningsskydd, tätslutande skydd över mun och näsa och skydd för ögonen i form av skyddsglasögon eller visir. Det är öga, näsa och mun som man framför allt kan smittas genom. Den utrustningen litar vi helt och hållet på, säger Malin Bengnér. 

Hon kan under tiden i isoleringsrummet få besök av närstående. Men då gäller precis samma regler som sjukvårdspersonal: skyddsutrustning. 

WHO bör klargöra när man smittar

Enligt Kinas hälsominister Ma Xiaowei kan coronaviruset smitta redan under inkubationstiden – tiden från att en person smittas till sjukdomen bryter ut och symptomen visar sig. Det har även ett tyskt forskarlag konstaterat. 

Dock är det ännu inte helt klart hur det nya coronaviruset smittar, och nu begär Folkhälsomyndigheten klargörande från WHO om hur det ligger till.

– VI tycker att det är jätteviktigt att WHO gör ett klart uttalande gällande om man överhuvudtaget smittar innan man blir sjuk, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Ekot. 

– Om WHO tycker att det finns bevis för det så tycker jag att WHO då tydligt ska tala om hur lång tidsperiod det gäller som man är smittsam och också göra en bedömning hur pass allvarlig risk det är för smitta under den här perioden, säger han.

Karin Wisell på Folkhälsomyndigheten säger att man inte med hundraprocentig säkerhet kan säga att coronaviruset inte smittar under inkubationstiden.

– Hundraprocentigt kan man aldrig säga någonting när man pratar om biologi och människor. Det kan självklart finnas undantag. Men vår bedömning är att det handlar om undantagsfall snarare än regel i så fall. Det är inte så att smitta under inkubationstiden är det som driver den här epidemin, säger Karin Wisell till SVT.

”Inte hur tidigt som helst”

Gällande den sjuka kvinnan i Jönköping gör Folkhälsomyndigheten bedömningen att det inte finns någon risk att personer i kvinnans närhet har smittats. 

– Där har vi gått igenom och kartlagt om hon har haft nära kontakt, eller någon kontakt över huvudtaget, under den period då hon skulle kunna vara smittsam och det har hon inte haft. Så det har inte varit aktuellt med några kontroller av andra personer, säger Malin Bengnér. 

– Det här här är en bedömning vi gjort tillsammans med Folkhälsomyndigheten, att det var så pass många dagar innan hon utvecklade symptom, när hon reste och träffade andra. Så tidigt kan vi inte tänka oss att hon var smittsam. Däremot, det är mycket som är osäkert i nuläget, verkar det inte gå att utesluta att man kan smitta precis innan symptomen bryter ut. Men inte hur tidigt som helst. 

Första bilden på corona-viruset.
Foto: Univeristetet i Hongkong.

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, har gjort precis det som sjukvården har uppmanat patienter med en misstänkt smitta. Hon har varit ensam i sin bostad. Hon har bland annat bett en vän till henne att ställa mat utanför hennes dörr.

Hon har lyckats undvika kontakt med andra människor efter smittans utbrott. 

– Rent generellt kan man säga att den här typen av virus som coronavirus är, är oerhört känsligt för uttorkning och alla former av vanliga rengöringsmedel. Det är inte svårt att sanera bort på något vis. Men vi får se, jag vet inte om det ändå sker någon form av städning av bostaden, säger Malin Bengnér.

Hur mår kvinnan i dag? 

– Hennes tillstånd är oförändrat i dag jämfört med i går. Hon är stabil och är under omständigheterna välmående, säger Malin Bengnér. 

12 000 smittade

Fallet är det enda hittills bekräftade i Sverige och enligt Folkhälsomyndigheten är det ett enstaka fall, inte en spridning i Sverige.

I världen har knappt 12 000, varav 152 utanför Kina, smittats av det nya coronaviruset, uppger kinesiska myndigheter. WHO har utlyst ett globalt nödläge vilket bara har hänt fem gånger tidigare i historien. Även USA har utlyst ett nödläge för allmänhetens hälsa på grund av viruset. Landet kommer neka inrikestillstånd för människor som kan misstänkas vara bärare av viruset. Under en presskonferens hänvisade man bland annat till den tyska studien. 

Antalet bekräftade fall av viruset fortsätter att stiga kraftigt i Kina, samtidigt som få personer friskförklaras, rapporterar BBC. 

Hittills har 259 personer dött, enligt South China Morning Post.

Många olika virus

Det finns många olika virusfamiljer. Coronavirus är en med omkring tio kända virustyper. Förutom det nu aktuella viruset kan sars, mers och fyra–fem till i coronafamiljen smitta människor. De fyra–fem andra coronavirustyperna ger bara vanliga luftvägsinfektioner.

Men virus förändras hela tiden, och i en rätt beskedlig virusfamilj kan plötsligt mutationer uppstå. Nya virus hittas också.


Källa: Umeå universitet

Därför har kvinnan inte smittat andra

Expertens svar på frågan om svenska fallet som många undrar om.

Kan sättas i tvångskarantän

Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten förklarar hur regeringens beslut kan användas av myndigheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.