Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Corona: Proteinvaccinet Nuvaxoid övertygar inte tveksamma

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Arkivbild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Proteinvaccinet Nuvaxoid har tagits fram på ett mer traditionellt sätt än mRNA-vaccinerna och andra vaccin som hittills använts mot covid-19.

Folkhälsomyndigheten har hoppats att det ska få fler som varit tveksamma till den relativt nya mRNA-tekniken att vilja vaccinera sig.

Regionerna har också rekommenderats att ge dem som inte vaccinerat sig möjlighet att välja det proteinbaserade vaccinet, som nyligen börjat användas under pågående vaccinationsveckan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Men enligt fem regioner som Ekot varit i kontakt med har efterfrågan på proteinvaccinet hittills varit låg.

Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg, tror inte att typen av vaccin är särskilt viktigt för dem som är skeptiska till att vaccinera sig.

– De personer som är ovaccinerade vill nog fortsätta vara ovaccinerade, säger hon till Ekot.

Folkhälsomyndigheten ser fortfarande Nuvaxoid som ett bra komplement till övriga covidvaccin. Det kan också vara ett alternativ för personer som fått allergiska reaktioner av mRNA-vaccinerna eller inte utvecklat tillräcklig immunitet av dem.

Anders Tegnells nya drömjobb: ”Det gick inte att säga nej”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.