Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Corona: Österrike slopar lagen om vaccintvång

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Arkivbild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Österrike upphäver sin mycket omdiskuterade lag som gjorde det obligatoriskt för alla vuxna att vaccinera sig mot covid-19.

Lagen trädde i kraft så sent som i februari och innebar att en vuxen som inte vaccinerades kunde dömas till böter på upp till motsvarande över 36 000 kronor.

Landets EU-minister Karoline Edtstadler säger att inskränkningarna i de grundläggande rättigheterna som lagen innebär ”inte längre kan försvaras med de faror som pandemin utgör”.

– Vi ser inget behov av att fortsätta med den obligatoriska vaccinationen tack vare den variant (omikron) som nu är dominerande, sade Edtstadler.

Österrike var ett av de första länderna i världen att införa vaccintvång. Landet, med cirka nio miljoner invånare, har över 15 000 döda med covid-19.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.