Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corona i korthet – de senaste nyheterna

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.

Ett specialplan är på väg hem med strandade Peru-svenskar.

■■■

CIA har i flera månader jagat på Kinas ”faktiska” coronasiffror. Vita huset varnas för att enpartistatens siffror inte stämmer.

■■■

Skåne har klarat coronaviruset bättre än andra – varför har det blivit så? Tre experter förklarar.

■■■

Expressen ger dig morgonens coronanyheter i korthet.

Svenskar på väg hem från Peru

Många länder har redan evakuerat medborgare i Peru på grund av coronakrisen. Men svenska UD har fram tills nu haft en annan strategi. 

Drygt 100 svenska resenärer har varit strandade – och många har uttryckt oro och förtvivlan över landets hårda restriktioner. 

Men klockan 18.40, svensk tid, på torsdagskvällen lyfte ett specialchartrat SAS-plan från Lima med Köpenhamn som destination, med 290 skandinaver. Det beräknas landa i Köpenhamn klockan 08 på fredagsmorgonen. En timme senare lyfter ett plan mot Arlanda. 

HELA ARTIKELN: Svenskarna satt fast i Peru – hämtas med specialplan

CIA jagar Kinas coronasiffror

Kina har rapporterat omkring sex coronafall per 100 000 invånare vilket är betydligt lägre än siffrorna från andra svårt pandemidrabbande länder som Italien, Spanien och USA.

Sedan början av februari har CIA varnat Vita huset för att Kinas siffror inte stämmer, rapporterar New York Times. Nu pågår en jakt från underrättelseorganisationens sida för att ta reda på den ”faktiska” dödssiffran i Kina.

HELA ARTIKELN: CIA jagar Kinas coronasiffror – tror inte på landets uppgifter

Därför har Skåne klarat sig bättre

Samtidigt som coronafallen eskalerar i Stockholm, är smittspridningen fortsatt låg i Skåne jämfört med många andra delar av landet. Regionen har 299 konstaterade fall och tio dödsfall, och i snitt en ökning på runt sex fall om dagen senaste veckan. 

Skåne har alltså klarat sig förhållandevis bra i kampen mot Covid-19. Varför har det blivit så – och kan Skåne rentav undvika en större smittspridning? Tre experter ger sina förklaringar. Det handlar bland annat om sportlovet, Danmarks stängda gränser och tidiga insatser.

HELA ARTIKELN: Experterna: Därför har Skåne klarat sig bättre

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.