Boris vann debatten – med knapp marginal

Labour-ledaren Jeremy Corbyn lovar att förhandla fram ett nytt avtal för EU-utträdet.
På tisdagskvällen möts Oppositionsledaren, Jeremy Corbyn, och premiärministern, Boris Johnson, i den första tv-sända debatten inför nyvalet.
Foto: ITV / AP TT NYHETSBYRÅN
I debatten lovar Jeremy Corbyn att förhandla fram ett nytt avtal – och att hålla ny folkomröstning inom sex månader.
Foto: JONATHAN HORDLE / ITV / HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Labour-ledaren Jeremy Corbyn lovar att förhandla fram ett nytt utträdesavtal med EU. 

Och inom sex månader hålla en ny folkomröstning – men inte om brexit.

Det sa han under tisdagskvällens direktsända tv-debatt mellan oppositionsledaren och premiärministern Boris Johnson. 

Enligt en undersökning direkt efter debatten gick Boris Johnson hem som vinnare – med 51 procent mot Corbyns 49 procent.

Boris Johnson vann gårdagens valdebatt mot Jeremy Corbyn – med en marginal som för tankarna till brexitomröstningen år 2016.

Enligt en opinionsundersökning från YouGov tyckte 51 procent att den nuvarande premiärministern gjorde bäst ifrån sig, medan 49 procent tyckte att Corbyn vann.

Den direktsända debatten på tisdagskvällen var den första av flera som komma skall inför valet i Storbritannien den 12 december.

Utskrattade – och anklagelser om antisemitism

Debatten har fått ljumma recensioner i brittiska medier – inga direkta snedtramp, men inte heller några större överraskningar.

Vid flera tillfällen blev dock både Corbyn och Johnson utskrattade av publiken: Boris när han talade om hur viktigt han tycker att det är med ”sanningen”, och Jeremy när han pratade om att produktivitet skulle öka med en kortare arbetsvecka. 

Jeremy Corbyn har även återigen anklagats för antisemitism, efter att han tagit upp prins Andrew och dennes relation till den nu avlidne sexbrottslingen och miljardären Jeffrey Epstein.

Under debatten uttalade han Epsteins efternamn med ett tyskt ”sch”-ljud, trots att Epstein var tredje generationens invandrare och familjen uttalade efternamnet Ep-steen.

Corbyn anklagas nu för att ha försökt att få Epstein att ”låta mer judisk”.

Den kände komikern David Baddiel var en av de som tog till Twitter, och skrev ”alla judar som kollade märkte detta”.

https://twitter.com/Baddiel/status/1196929204417433600

Jeremy Corbyns löfte i tv-sända debatten

I debatten lovade Jeremy Corbyn att förhandla fram ett nytt utträdesavtal med EU – och inom sex månader att hålla en ny folkomröstning om sitt avtal, skriver Sky News. 

Huruvida han stöder det nuvarande utträdesavtalet ville dock Jeremy Corbyn inte svara på. Enligt The Sun fick han möjlighet att ge ett besked i frågan tio gånger under debatten. 

Boris Johnson, å andra sidan, utesluter en ny folkomröstning. Han menar att nuvarande avtalet godkänts av alla 635 konservativa kandidater och att Storbritannien kommer lämna EU den 31 januari. 

Torypartiet leder i opinionsmätning

Kvällens debatt var den första tv-sända sedan beskedet om nyval. Det var också första gången en sittande premiärminister och oppositionsledar i Storbritannien möttes i direktsänd tv-debatt, enligt AFP. 

Inför debatten visade en opinionsmätning från Kantar att Boris Johnson och hans Toryparti leder med 18 procentenheter gentemot Jeremy Corbyn, skriver Reuters. Tories stöd ligger på 45 procent – en ökning med åtta procentenheter. 

Expressens Mats Larsson om tv-debatten

Expressens Mats Larsson kommenterar att det är första gången en sittande premiärminister och en oppositionsledare möts i en tv-sänd debatt i Storbritannien.

CNN:s reporter kommenterar debatten

CNN:s Nic Robertsson kommenterar den första debatten någonsin i Storbritannien mellan en sittande president och en oppositionsledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.