Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Corazza Bildt kräver oberoende utredning

Anna Maria Corazza Bildt valdes in i Europaparlamentet 2009.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT.
I fredags röstade en majoritet för att peta Anna Maria Corazza Bildt.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Anna Maria Corazza Bildt håller presskonferens på måndagen.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt, 55, ser ingen framtid i Moderaterna.

Det meddelar hon på en pressträff sedan hon petades av det egna partiet efter tio år i Bryssel. 

Nu kräver Corazza Bildt att de tillsätter en oberoende utredning av nomineringsprocessen. 

– Jag står här som en vinnare. Det är inte sista gången ni hör från mig, säger hon.

Anna Maria Corazza Bildt hoppades att Moderaternas partiråd skulle ge henne en plats på partiets valsedlar inför Europaparlamentsvalet i maj – men i fredags röstade en majoritet för att peta henne. 

– Det finns ingen framtid för mig i Moderaterna, säger hon vid en presskonferens i Europahuset på måndagen och forstätter:

– Jag har gjort allt jag kan för att vara en bra EU-parlamentariker. De som känner mig vet det.

Corazza Bildt har tidigare uttryckt skarp kritik mot petningen och den process som förts inom partiet.

– Processen har präglats av makt och mygel på ett sovjetiskt sätt. Det vill jag inte att någon annan, särskilt kvinnor, ska drabbats av. Det får aldrig hända igen, säger Corazza Bildt på pressträffen.

Corazza Bildt: Moderaterna motarbetar kvinnor

Hon anser att Moderaterna motarbetar kvinnor och nämner bland annat petningen av Anna Kinberg Batra som ytterligare ett exempel.

– Vi måste förändra kulturen inom Moderaterna om hur vi betraktar kvinnor. Jag ska hjälpa till med det.

Corazza Bildt utvecklar sitt resonemang om det motstånd hon har mött i Expressen TV:

– Man kränks, utesluts, baktalas och blir utsatt för ryktesspridning och härskartekniker. Jag trodde aldrig att det parti som jag har älskat skulle gå så långt för att kasta ut en företrädare som kan hjälpa partiet att vinna valet.

Anna Maria Corazza Bildt ser ingen framtid i Moderaterna

Corazza Bildt kräver nu att Moderaterna tillsätter en oberoende utbildning om nomineringsprocessen.

– Jag kräver att partiet sätter upp en oberoende person som går igenom det som har hänt under processen. En utredning, säger hon. 

Hon säger vidare att hon inte ser någon framtid inom Moderaterna och tackar samtidigt för det stora stöd hon har fått under processen.

– Framtiden är öppen. Jag har ett stort kontaktnät och lång erfarenhet som jag tänker utnyttja på bästa sätt, säger Corazza Bildt.

– Hundratals har sagt att de aldrig tänker rösta på Moderaterna igen efter det här. Jag står här som en vinnare. Det är inte sista gången ni hör från mig.

Corazza Bildt avböjer att svara på frågan om något annat parti har hört av sig, men säger till Expressen: 

– Jag har en framtid inom europeisk politik.

Corazza Bildt har kritiserat Moderaternas petning

Anna Maria Corazza Bildt valdes in i Europaparlamentet 2009 och har den gångna mandatperioden varit ordförande i utskottet för den inre marknaden och ledamot i flera andra utskott. Hon har också lett arbetet i parlamentsgruppen för barns rättigheter och är ordförande för kampanjen Single Seat. 

Corazza Bildt är sedan 1998 gift med den förra utrikesministern Carl Bildt, som också kritiserat partiets petning av henne. 

”Det är ju i alla fall högt pris på originalitet att man vill lyfta bort någon från en lista för att det finns en risk för att vederbörande blir vald. Det brukar vara tvärtom”, skrev han på Twitter efter beskedet att valberedningen ville peta henne. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.