Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coop listar varors påverkan på klimatet

Se senaste nyheterna med Expressen TV.
Coop börja lista varornas klimatpåverkan.
Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coop vill att kunderna ska få en bättre bild av varornas påverkan på jordens resurser, klimat och samhälle.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Livsmedel måste enligt lag ha en innehållsdeklaration där alla ingredienser listas. 

Nu vill Coop även att hållbarhet ska få betydelse i butiken och börjar lista varornas påverkan på jordens resurser, klimat och samhälle.

Hållbarhetsdeklarationerna kommer att visas för kunderna genom scanning av varornas streckkoder och ska kunna användas i början på nästa år.

– Varje livsmedel visas som ett spindeldiagram där det går att se hur varan påverkar de olika kriterier som vi har satt upp. Till exempel har naturbeteskött en hög klimatbelastning, men är bra för den biologiska mångfalden eftersom naturbetesmarker behöver kossor som betar och bajsar. Vi vill att kunderna ska se hela bilden och göra val utifrån det, säger Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet hos Coop.

Spindeldiagrammens tio parametrar

1. Biologisk mångfald

2. Klimat

3. Bördighet

4. Vattenåtgång

5. Bekämpningsmedel

6. Övergödning

7. Djurhälsa

8. Arbetsförhållanden

9. Lokalbefolkningen

10. Lagefterlevnad och spårbarhet

Källa: TT

Hållbarhetsdeklarationen görs i samarbete med WWF och Hållbar Livsmedelskedja, som består av flera aktörer i livsmedelsbranschen. Samtliga av Coops 17 000 livsmedel kommer att få märkningen.

Ska analysera hållbarheten

– Vi har klumpat ihop hållbarhetsfrågan för mycket. Nu tittar vi utifrån fler aspekter, bland annat även på arbetsvillkoren. Där kan det vara problem för dem som till exempel skördar bananer. Då kommer vi att tillsammans med leverantörerna få en bättre systematik för att säkra villkoren, säger Charlotta Szczepanowski.

TT: Är det något livsmedel som nu kan sparkas ut från Coop?

– Absolut, men vi tar bort varor hela tiden av olika anledningar. Det som är skillnaden nu är att vi kommer att uppmärksamma varornas hållbarhetsprestanda mer systematiskt och löpande kunna arbeta med förbättringar, säger Charlotta Szczepanowski.

Snabbkurs i klimatet – här är svaren på dina frågor.

LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.