Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Connor, 22: Därför väljer jag att sterilisera mig

Connor Andrews fick nobben av läkarna. Foto: Facebook
Varken Connor eller fästmön Laura vill ha barn. Foto: Facebook

Redan som 20-åring bestämde sig Connor Andrews för att sterilisera sig.

Men läkarna vägrar genomföra ingreppet då han anses vara för ung.

Nu tar han strid för sin sak.

Det var flera år sedan som Connor Andrews, 22, från Canterbury i England bestämde sig för att han inte vill ha barn. Varken han eller fästmön Laura Nickols, 25, har planer på att bli föräldrar i framtiden.

Därför har 22-åringen flera gånger ansökt om att få genomföra en vasektomi, eller sterilisering, skriver tidningen Metro. Men beskedet från NHS England, den organisation som har hand om all offentlig sjukvård i landet, har varit att Connor Andrews är för ung för att ta ett sådant beslut.

Connor Andrews tar nu saken i egna händer och hoppas kunna genomföra ingreppet via en privatklinik med hjälp av ekonomiska donationer.

”Han skrattade”

Enligt Connor Andrews skrattade läkarna mer eller mindre åt honom när han sökte hjälp om att få sterilisera sig.

– Mitt senaste försök möttes av ett ganska bestämt nej och att ”jag är för ung för att veta att jag inte vill ha barn och att jag skulle ångra mig när jag blir större”. Han sa typ: ”Absolut inte. Kom tillbaka när du är 30 år”, förklarar Connor Andrews för Metro.

– Han skrattade faktiskt åt tanken att en kirurg skulle göra det här ingreppet på någon som är 22 år gammal. Det var förnedrande, fortsätter han.

Nu försöker Connor samla ihop pengar för att kunna genomföra ingreppet. Foto: Facebook

Har ”legitima anledningar”  

Men Connor Andrews säger sig ha särskilda anledningar till att vilja sterilisera sig, mer än det faktum att han inte vill ha barn. Det finns rent medicinska skäl, menar han.

– Jag har legitima anledningar som jag tror att alla rimliga personer skulle förstå är nog för att sterilisera sig, eller åtminstone som ett argument för varför jag inte vill ha barn, förklarar Connor Andrews och berättar att han har en ärftlig autoimmun hjärtsjukdom, samt långt QT-syndrom, vilket innebär plötslig död, och att det därutöver finns en historia av psykiatriska problem inom släkten.

– Det här är riktiga och allvarliga genetiska problem som jag inte vill ge vidare till mina barn, säger Connor Andrews till Metro.

Jämför med abort

Nu hoppas Connor Andrews kunna samla ihop tillräckligt med pengar för att genomföra ingreppet utan myndigheternas inblandning.

– Varje liten summa kommer att bidra till att låta mig ta kontroll över min egen kropp samt höja medvetenheten kring kring hur personer som inte vill ha barn behandlas, säger Connor Andrews till Metro och fortsätter:

– Vi vill se att läkare lyssnar på sina patienter i stället för att prata med dem på ett nedlåtande sätt. Vi vill att sterilisering ska behandlas på samma sätt som provrörsbefruktning och kvinnor som tar beslut om att adoptera bort sitt barn eller genomföra en abort.