Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Comey: ”Trump behandlar kvinnor som köttstycken”

James Comey gick hårt åt Donald Trump i en tv-sänd intervju med ABC News.Foto: RALPH ALSWANG / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har inför intervjun bland annat kallat Comey för ”den värst FBI-chefen någonsin”.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare FBI-chefen James Comey fick sparken av Donald Trump förra året.

I exklusiv intervju med ABC News går han nu hårt åt presidenten.

– Han är moraliskt olämplig att vara president, säger Comey, som fortsätter med att bland annat anklaga Trump för att behandla kvinnor som "köttstycken".

Inför lanseringen av James Comeys nya bok ”A Higher Loyalty” sände ABC News på söndagskvällen lokal tid, en första längre intervju med den tidigare FBI-chefen.

Flera medier, bland annat CNN, har tidigare rapporterat om hur Comey i boken sågar Trump längs fotknölarna – och redan innan ABC News sändning av intervjun gick presidenten till attack på Twitter, där han kallade Comey både ”osmart” och för ”den värsta FBI-chefen någonsin”.

Efter att Comey nu talat ut i en timslång intervju lär ordkriget mellan de båda fortsätta.

– Jag tycker att han är moraliskt olämplig att vara president. Han är en person som ser en moralisk rättvisa med Charlottesville, som pratar om, och behandlar kvinnor köttstycken, som ständigt ljuger i både stora och små ärenden, säger Comey i intervjun.

I boken liknar Comey presidenten med en skogsbrand.

– Jag liknar president Trump i boken till en skogsbrand. Den kommer att göra enorma skador, skada de viktiga normerna. Men en skogsbrand ger friska saker en chans att växa som inte hade någon chans före den elden, säger han.

LÄS MER: Förre FBI-chefen liknar Trumps presidentskap vid skogsbrand 

James Comey under intervjun med George Stephanopoulos.Foto: RALPH ALSWANG / AP TT NYHETSBYRÅN

Jämför Trump med en maffiaboss

Boken har fått sitt namn efter vad Comey refererar till som en "bisarr konversation" som han hade med Trump – där presidenten ifrågasatte var hans lojalitet som FBI-chef var.

I sin bok jämför James Comey Trump med en maffiaboss, vilket han också följde upp i tv-intervjun:

– Allt handlar om hur bra du tjänar bossen, och vad som är i bossens intressen. Det handlar om familjen, familjen, familjen. 

"Vet inte ett fall där någon åtalats för att vara vårdslös"

I intervjun berättar Comey om första mötet med presidenten. Trump tycktes vara nöjd med hur Comey skött Clinton-utredningen och ska ha sagt att han skött det "hedervärdigt".

Trump ska också ha uttryckt att han gärna såg att Comey stannade kvar som FBI-chef, men när Comey bytte riktning på samtalet och presenterade uppgifter om kopplingar mellan Trump och prostituerade under ett besök i Moskva 2013 blev tonen en annan.

– Ser jag ut som en kille som behöver prostituerade? ska Trump ska utbrustit. 

Comey fortsätter:

– Han var väldigt defensiv och började komma in på - av skäl som jag inte förstår - listan över personer som hade anklagat honom för att röra dem felaktigt, sexuella övergrepp och hur han inte hade gjort det.

När James Comey valde att lägga ned utredningen mot dåvarande presidentkandidaten Hillary Clinton privata mejlskandal 2016 väckte det stora reaktioner.

I boken skriver Comey vidare att han på förhand visste att Hillary Clinton inte skulle komma att åtalas – något han förklarade ytterligare i intervjun med ABC.

– Jag vet inte om ett fall där någon åtalats bara för att vara vårdslös, till och med ytterst slarvig.

Han fortsätter:

– Vi hade tittat runt och skrubbad tusentals och tusentals Hillary Clintons e-postmeddelanden. Vi hade en mycket tydlig bild efter nio eller tio månaders undersökning av detta fall. Vårt sinne var öppet för ett par fakta. Kanske kommer något att förändras under den sista månaden av undersökningen. 

– Efter nio eller tio månaders undersökning såg det ut som om den nuvarande kursen och hastigheten, skulle sluta utan ett åtal. Och så vad ska vi göra? Smarta människor, kompetenta människor planerar framåt.

Presidenten kunde inte kritisera Putin

Efter att Comey sparkades ifjol kom rykten om att han fört ut PM och skriftlig kommunikation som han hade haft med presidenten. När Comey hävdade att Trump bett honom avsluta utredningen kring den före detta nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn startades en utredning kring Rysslands påstådda inblandning i presidentvalet 2016.

Comey berättar att inställningen hos Trumpadministrationen var att Clinton skulle vinna och att presidenten vid ett tillfälle   ska ha sagt att "Putin stötte på den rätta hästen" – något den förre FBI-chefen upplevde bekräftade en rysk inblandning.

– Vi alla fungerade i en värld där undersökningarna visade att Donald Trump inte hade en chans. Det jag tror att presidenten menade var att den ryska ansträngningen var bortkastad.

"Rättvisan har inte skipats"

Comey berättar även att det förbryllade honom hur Trump aldrig tycktes kunna kritisera Rysslands president Vladimir Putin. 

– Jag kan förstå en president som tänkerat "jag borde inte kritisera ett motståndare land ledare av någon anledning offentligt." Men jag upptäckte att president Trump inte ens skulle göra det privat och jag vet inte varför det är.

Inför senaten kom James Comey med hård kritik mot Trump – där han bland annat anklagade presidenten för att ljuga om Rysslandskopplingarna.

I intervjun med ABC togs ärendet kring Michael Flynn upp:

– Rättvisan har inte skipats, det finns det definitivt bevis för, menar Comey.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.