James Comey gick hårt åt Donald Trump i en tv-sänd intervju med ABC News. Foto: RALPH ALSWANG / AP TT NYHETSBYRÅNJames Comey gick hårt åt Donald Trump i en tv-sänd intervju med ABC News. Foto: RALPH ALSWANG / AP TT NYHETSBYRÅN
James Comey gick hårt åt Donald Trump i en tv-sänd intervju med ABC News. Foto: RALPH ALSWANG / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har inför intervjun bland annat kallat Comey för ”den värst FBI-chefen någonsin”. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump har inför intervjun bland annat kallat Comey för ”den värst FBI-chefen någonsin”. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har inför intervjun bland annat kallat Comey för ”den värst FBI-chefen någonsin”. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Comey: ”Trump behandlar kvinnor som köttstycken”

Publicerad

Den tidigare FBI-chefen James Comey fick sparken av Donald Trump förra året.

I exklusiv intervju med ABC News går han nu hårt åt presidenten.

– Han är moraliskt olämplig att vara president, säger Comey, som fortsätter med att bland annat anklaga Trump för att behandla kvinnor som "köttstycken".

Inför lanseringen av James Comeys nya bok ”A Higher Loyalty” sände ABC News på söndagskvällen lokal tid, en första längre intervju med den tidigare FBI-chefen.

Flera medier, bland annat CNN, har tidigare rapporterat om hur Comey i boken sågar Trump längs fotknölarna – och redan innan ABC News sändning av intervjun gick presidenten till attack på Twitter, där han kallade Comey både ”osmart” och för ”den värsta FBI-chefen någonsin”.

Efter att Comey nu talat ut i en timslång intervju lär ordkriget mellan de båda fortsätta.

– Jag tycker att han är moraliskt olämplig att vara president. Han är en person som ser en moralisk rättvisa med Charlottesville, som pratar om, och behandlar kvinnor köttstycken, som ständigt ljuger i både stora och små ärenden, säger Comey i intervjun.

I boken liknar Comey presidenten med en skogsbrand.

– Jag liknar president Trump i boken till en skogsbrand. Den kommer att göra enorma skador, skada de viktiga normerna. Men en skogsbrand ger friska saker en chans att växa som inte hade någon chans före den elden, säger han.

LÄS MER: Förre FBI-chefen liknar Trumps presidentskap vid skogsbrand 

James Comey under intervjun med George Stephanopoulos.Foto: RALPH ALSWANG / AP TT NYHETSBYRÅN

Jämför Trump med en maffiaboss

Boken har fått sitt namn efter vad Comey refererar till som en "bisarr konversation" som han hade med Trump – där presidenten ifrågasatte var hans lojalitet som FBI-chef var.

I sin bok jämför James Comey Trump med en maffiaboss, vilket han också följde upp i tv-intervjun:

– Allt handlar om hur bra du tjänar bossen, och vad som är i bossens intressen. Det handlar om familjen, familjen, familjen. 

"Vet inte ett fall där någon åtalats för att vara vårdslös"

I intervjun berättar Comey om första mötet med presidenten. Trump tycktes vara nöjd med hur Comey skött Clinton-utredningen och ska ha sagt att han skött det "hedervärdigt".

Trump ska också ha uttryckt att han gärna såg att Comey stannade kvar som FBI-chef, men när Comey bytte riktning på samtalet och presenterade uppgifter om kopplingar mellan Trump och prostituerade under ett besök i Moskva 2013 blev tonen en annan.

– Ser jag ut som en kille som behöver prostituerade? ska Trump ska utbrustit. 

Comey fortsätter:

– Han var väldigt defensiv och började komma in på - av skäl som jag inte förstår - listan över personer som hade anklagat honom för att röra dem felaktigt, sexuella övergrepp och hur han inte hade gjort det.

När James Comey valde att lägga ned utredningen mot dåvarande presidentkandidaten Hillary Clinton privata mejlskandal 2016 väckte det stora reaktioner.

I boken skriver Comey vidare att han på förhand visste att Hillary Clinton inte skulle komma att åtalas – något han förklarade ytterligare i intervjun med ABC.

– Jag vet inte om ett fall där någon åtalats bara för att vara vårdslös, till och med ytterst slarvig.

Han fortsätter:

– Vi hade tittat runt och skrubbad tusentals och tusentals Hillary Clintons e-postmeddelanden. Vi hade en mycket tydlig bild efter nio eller tio månaders undersökning av detta fall. Vårt sinne var öppet för ett par fakta. Kanske kommer något att förändras under den sista månaden av undersökningen. 

– Efter nio eller tio månaders undersökning såg det ut som om den nuvarande kursen och hastigheten, skulle sluta utan ett åtal. Och så vad ska vi göra? Smarta människor, kompetenta människor planerar framåt.

Presidenten kunde inte kritisera Putin

Efter att Comey sparkades ifjol kom rykten om att han fört ut PM och skriftlig kommunikation som han hade haft med presidenten. När Comey hävdade att Trump bett honom avsluta utredningen kring den före detta nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn startades en utredning kring Rysslands påstådda inblandning i presidentvalet 2016.

Comey berättar att inställningen hos Trumpadministrationen var att Clinton skulle vinna och att presidenten vid ett tillfälle   ska ha sagt att "Putin stötte på den rätta hästen" – något den förre FBI-chefen upplevde bekräftade en rysk inblandning.

– Vi alla fungerade i en värld där undersökningarna visade att Donald Trump inte hade en chans. Det jag tror att presidenten menade var att den ryska ansträngningen var bortkastad.

"Rättvisan har inte skipats"

Comey berättar även att det förbryllade honom hur Trump aldrig tycktes kunna kritisera Rysslands president Vladimir Putin. 

– Jag kan förstå en president som tänkerat "jag borde inte kritisera ett motståndare land ledare av någon anledning offentligt." Men jag upptäckte att president Trump inte ens skulle göra det privat och jag vet inte varför det är.

Inför senaten kom James Comey med hård kritik mot Trump – där han bland annat anklagade presidenten för att ljuga om Rysslandskopplingarna.

I intervjun med ABC togs ärendet kring Michael Flynn upp:

– Rättvisan har inte skipats, det finns det definitivt bevis för, menar Comey.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag