Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Comey jämför Trump med en maffiaboss

I en intervju med ABC News jämför den före detta FBI-chefen James Comey president Donald Trump med en maffiaboss.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Comeys uttalande fick Donald Trump att börja twittra.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Donald Trump ”ljuger konstant” och är moraliskt oförmögen att vara president.

Det säger den före detta FBI-chefen James Comey i en intervju med ABC News inför det uppmärksammade boksläppet.

– Jag liknar Trump vid en skogsbrand som kommer göra ofattbar skada.

James Comeys bok ”A higher Loyalty” släpps först i morgon men bråket kring den är redan i full gång.

President Trump twittrade i helgen en lång rad tweets där han kallade James Comey en osmart lögnare.

– James Comey, en man som det alltid slutar illa och trasigt för (han är inte smart!), kommer att gå till historien som den värsta FBI-chefen någonsin, med råge, skrev Trump på Twitter under söndagen.

Sent på söndagskvällen lokal tid gjorde James Comey en stor intervju med ABC News där han pratade om boken – och bemötte Trumps ord med nya hårda anklagelser.

– Jag köper inte det här med att han är mentalt inkompetent eller i ett tidigt stadium av demens. Jag tror inte att han är medicinskt oförmögen att vara president. Jag tror att han är moraliskt oförmögen att vara president, säger han.

Han tar också upp Trumps omdiskuterade kvinnosyn:

– Han talar om och behandlar kvinnor som ett stycke kött och ljuger konstant om saker, både stort och smått, säger Comey.

James Comey: Trodde att Hillary Clinton skulle vinna

James Comey var FBI-chef med fick sparken av president Trump i maj förra året – mitt under den pågående Rysslandsutredningen vilken många anser var förklaringen. Men enligt president Trump fick Comey sparken för hur han hanterade utredningen kring Hillary Clintons privata e-postserver under valet. 

Under intervjun medger Comey att han trodde att Hillary Clinton skulle vinna och att det påverkade vissa beslut i hanteringen av utredningen, som återupptogs bara elva dagar innan valet.

– Jag kommer inte ihåg att jag sa det rakt ut, men det måste ha varit med, om hon skulle bli vald till president och om jag undanhåller något från det amerikanska folket kommer hon ses som icke legitim i samma ögonblick som hon blir vald, i samma ögonblick som det kommer ut, säger Comey.

Trump twittrar att det är "fejk"

James Comey jämför i intervjun president Trump med en maffiaboss – med en ledarstil som är "egostyrd och handlar om personlig lojalitet". Under en middag på Vita huset ska presidenten ha sagt till Comey att han ”förväntar sig lojalitet och behöver lojalitet”, påstår han.  

Det uttalandet fick snabbt Trump att börja twittra igen – och anklaga Comey för nya lögner:

– Jag bad aldrig Comey om personlig lojalitet. Jag känner knappt den här killen. Bara ytterligare en av hans många lögner. Hans ”memo” är självuppfyllande och FEJK!

I intervjun med ABC News även upprepar James Comey sitt påstående att Donald Trump bad honom att ”släppa” utredningen krig Trumps före detta nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.