Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Comey: ”Idiotiskt att sätta tidsgräns för FBI”

James Comey är trots kritiken trygg med att FBI kommer att göra ett bra jobb.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har gett utredningen sju dagar.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Den tidigare FBI-chefen James Comey kallar för ”idiotiskt att sätta en tidsgräns för FBI.” 

Det efter att Donald Trump satt en tidsgräns på en vecka att utreda anklagelserna mot Brett ku om sexuella övergrepp.

I debattartikel i New York Times riktar han hård kritik mot presidenten och hans inställning till FBI. 

I debattartikeln kommenterar den federala polisens tidigare chef, som sparkades av Donald Trump, James Comey, den pågående utredningen av Brett Kavanaugh.

”Det är idiotiskt att sätta en tidsgräns för FBI. Men det är bättre att ge proffsen sju dagar att hitta fakta än att inte ha en professionell utredning över huvud taget”, skriver han.


Sanningen har ingen klocka

Kavanaugh, som nominerats till domare i Högsta domstolen i USA av president Donald Trump, är anklagad för flera fall av sexuella övergrepp. Det är det är Donald Trump som gett åklagare och polis en vecka på sig att utreda fallet.  

”Om sanningen vore det enda målet, då skulle det inte finnas någon klocka”, skriver James Comey. 

Brett Kavanaugh anklagas för flera fall av sexuella övergrepp. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Comey: Trump fruktar FBI:s arbete

I debattinlägget målar Comey upp en bild av ett USA där presidenten attackerar FBI för att han ”fruktar dess arbete”, där en nominerad domare ”skriker attacker mot senaten” och där den sittande presidenten anklagas för sexuella övergrepp och ”har fångats på band där han skryter om sin förmåga att antasta kvinnor”.  

”I den världen har FBI nu beordrats att utreda, på högst sju dagar, sexuella övergrepp som presidenten aldrig sagt har inträffat, som några senatorer säger är en bluff iscensatt för att få bort den nominerade och som andra senatorer, bortom allt rimligt tvivel, tror att den nominerade genomfört” skriver Comey i New York Times. 

 

 

Tror på agenternas förmåga

Samtidigt skriver han att FBI, trots den begränsade utredningstiden, kommer att klara uppgiften. Han skriver också att det faktum att det gått 36 år sedan de påstådda brotten ägt rum spelar mindre roll, då det är händelsens signifikans som påverkar minnet. 

Comey tror att de flesta som kommer att få besök av FBI-agenter under utredningens gång kommer att svara på frågor eftersom att ”neka också är ett slags uttalande.”

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.