Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Colombias mest jagade knarkbaron har gripits

Otoniel jagad i över tio år • Har kallats en av världens rikaste män
Dairo Antonio Usuga efter gripandet.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
Dairo Antonio Usuga efter gripandet.
Foto: COLOMBIAN PRESIDENCY HANDOUT / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Colombias mest jagade knarkbaron har gripits i en räd, rapporterar Guardian.

Dairo Antonio Usuga, 50, var ledare för den mäktiga Clan del Golfo-kartellen och hade ett pris på sitt huvud på 50 miljoner kronor.

Dairo Antonio Usuga även kallad Otoniel, ledde Clan del Golfo-kartellen, en av de mäktigaste kriminella organisationerna i Colombia. Clan del Golfo, som ligger bakom mest narkotikasmuggling i landet enligt Newsline, uppges ha omkring 1 200 beväpnade medlemmar och fästen i 300 städer runtom i Colombia.

Colombianska myndigheter hade utfäst en belöning på motsvarande sju miljoner kronor för den som lämnade information som ledde till Dairo Antonio Usugas gripande. Amerikanska myndigheter hade också ett pris på knarkbaronens huvud – det uppgick till 43 miljoner kronor.

Colombianska myndigheter inledde för fem år sedan Operation Agamemnon med syfte att attackera Dairo Antonio Usuga och hans kartell på bred front. Dussintals av hans underhuggare dödades och fångades av regeringsstyrkor. Man försökte också frysa så mycket som möjligt av hans tillgångar.

Knarkbaronen greps i räd av militär och polis

Dairo Antonio Usuga var ständigt på resande fot för att undgå att bli gripen. Knarkbaronen lade för fyra år sedan upp en video där han meddelade sina avsikter att överlämna sig själv till rättvisan, något han dock aldrig gjorde. 

Colmbianska och amerikanska styrkor grep i mars hans syster Nini Johana Usuga. Hon utlämnades till USA för att ställas inför rätta för knarksmuggling och penningtvätt.

Nu har Dairo Antonio Usuga gripits i en räd genomförd av colombiansk militär och polis. 

– Det kan bara jämföras med Pablo Escobars fall på 1990-talet, säger Colombias president Ivan Duque i om gripandet, enligt BBC.

Se också:

IS-kvinnor släppta – fortsatt misstänkta • Ambassadör utvisad från Turkiet • Väderprognos

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.