Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Colombia rustar för strejk – stänger gränserna

Colombias president Ivan Duque. Foto: FERNANDO VERGARA / AP TT NYHETSBYRÅN

Colombia har stängt sina gränser för att rusta inför en kommande landsomfattande strejk som börjar på torsdag, rapporterar CNN

Strejkarna beskrivs tillhöra olika sociala rörelser som demonstrerar mot stigande arbetslöshet, otrygghet och ekonomiska reformer.  

– Vi kommer garantera allmän ordning, säger presidenten Ivan Duque på Twitter. 

Oroligheterna sprider sig nu över flera sydamerikanska länder. Kravaller och demonstrationer fick nyligen Bolivias president Evo Morales att avgå och fly till Mexiko efter påtryckningar från en hög militärchef. 

Nu meddelar Colombia att de stänger ner landets gränser inför en landsomfattande strejk som inleds i dag, rapporterar CNN. 

Presidenten på Twitter: ”Vi kommer garantera allmän ordning”

Missnöjet sjuder mot socialkonservative presidenten Ivan Duque, och hans regering, som kom till makten i augusti förra året. 

Att regeringen nu beslutar att stänga gränserna visar oron för att drabbas av samma våldsamheter som den senaste tiden härjat i sydamerikanska länder som Bolivia, Ecuador, Chile och Venezuela.  

I en serie videosnuttar som publicerats på Twitter säger dock Ivan Duque att han erkänner fredliga demonstrationer som ett uttryck för demokrati och medger att landet står inför stora utmaningar. 

– Vi kommer garantera allmän ordning och försvara, med alla verktyg som konstitutionen ger oss, rätten för colombianer att leva i fred, säger presidenten. 

https://twitter.com/IvanDuque/status/1197322788861874177

Gränserna stängs fram till fredag morgon

Enligt CNN rör proteströrelsen i Colombia om en bred koalition av sociala rörelser som planerar att strejka mot stigande arbetslöshet, ekonomiska reformer och en stigande otrygghet. 

Fackföreningsrörelser, lärare och studenter hör till grupperna som kommer att inta gatorna under torsdagen, rapporterar CNN

I praktiken betyder de stängda gränserna medför strikta restriktioner för att nå landet, via land eller hav från Ecuador, Peru, Brasilien och Venezuela. 

Beslutet började gälla vid midnatt till torsdag och kommer gälla fram till fredag morgon, enligt CNN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.