Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump om Cohen: ”Han är en brottsling”

Trumps förre advokat Michael Cohen.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kallas för ”lurendrejare” i Michael Cohens vittnesmål.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Checken som Donald Trump ska ha skrivit till Cohen som ersättning för att Cohen försökt köpa porrstjärnan Stormy Daniels tystnad.

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen är på plats i kongressen för att vittna mot presidenten. 

I vittnesmålet kallas Trump för en ”lurendrejare” och ”bluff”. 

”Michael Cohen är en brottsling”, kommer svaret i ett uttalande från Trumps talesperson Kayleigh McEnany, skriver Bloomberg. 

Cohen ska också ha en kopia av en check han fått av Trump som ersättning för att ha betalat för mörkläggningen av presidentens påstådda kärleksaffärer, rapporterar CNN.

Enligt den förre advokaten ska Trump ha överdrivit sina tillgångar för att nå in på topplistor över världens rikaste – men underdrivit dem för att slippa undan skatt.

Vid 16.00 svensk tid inledde representanthusets tillsynskommitté förhöret med Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen. 

Michael Cohen var Donald Trumps personliga advokat under många år och har tidigare sagt att han skulle ”ta en kula” för sin klient. Men förra året bröt Cohen med presidenten.

Vittnesmålet beskrivs som ett karaktärsmord. Cohen säger i förhör att Trump blåste upp sina egna tillgångar. 

– Min upplevelse var att han blåste upp sina totala tillgånga när det passade hans behov, så som att bli med på Forbes lista över de rikaste personerna, och sänkte dem för att minska sina fastighetsskatter.

Enligt Michael Cohens vittnesmål – som innan förhöret publicerats av New York Times – kommer mycket av dagens utfrågning handla om Trump-rådgivaren Roger Stones kontakter med Wikileaks och att Donald Trump kände till dessa på förhand. 

Redan vid inledningen av förhöret uppstod diskussion mellan de republikanska och demokratiska medlemmarna. Republikanen Mark Meadows begärde att utskottet skjuter fram förhöret, då han menar att företrädarna inte fick tillräckligt med tid för att granska Cohens vittnesmål. 

Michael Cohen: Skäms för att ha sagt ja till Trump 

– Jag är här för att berätta för det amerikanska folket vad jag vet om president Donald Trump, säger Michael Cohen när förhöret startar. 

Han säger att han ångrar den dagen han sa ja till att arbeta för Donald Trump – och att han ångrar det stöd han har gett presidenten. 

– Jag skäms, för jag vet hur president Trump är: han är rasist, en lurendrejare och en bluff säger Michael Cohen. 

Svaret från presidenten är hårt. I ett uttalande framfört av Trumps talesperson, Kayleigh McEnany, kallas Cohen för en brottsling.

”Michael Cohen är en brottsling, en advokat som blivit av med sin licens, en dömd menedare, som ljög för både kongressen och Rysslandsutredningen på 'ett avsiktligt och uträknat sätt', enligt Rysslandsutredningens chefer”, uppger McEnany i uttalandet enligt Bloomberg.

Michael Cohen hänvisar till ”tystnadspengar”

Det offentliga förhöret skulle ha hållits i början av februari men ställdes in av Cohen, eftersom han kände sig hotad av Trump och hans advokat Rudy Giuliani.

I samband med den så kallade Rysslandsutredningen erkände advokaten flera brott och dömdes till tre års fängelse. 

Bland annat bröt Cohen mot kampanjlagar när han betalade kvinnor för att hålla tyst om påstådda affärer med Trump – inte minst de uppmärksammade anklagelserna från ex-porrstjärnan Stormy Daniels.

Nu säger Cohen att han har en kopia på en check på 35 000 dollar som Trump skrev till honom, efter att han blivit president, som ersättning för de utbetalningar av ”tystnadspengar” Cohen gjort för att mörklägga Trumps affär med porrstjärnan. Det rapporterar CNN.

Trump ska också ha instruerat Cohen att ljuga offentligt om utbetalningarna till Stormy Daniels för att hon skulle hålla tyst, rapporterar New York Times.

 

Michael Cohen: Trump kände till Wikileaks

Stone greps av FBI i januari på order av specialåklagare Robert Mueller men släpptes senare mot en borgen på motsvarande 2,3 miljoner kronor. Enligt misstankarna hade rådgivaren kopplingar till Wikileaks och de hackade mejl från demokratiska partiet som publicerades i samband med valkampanjen 2016.

Trumps tidigare kampanjrådgivare Roger Stone anklagas för att ha informerat presidenten om sina kontakter med Wikileaks.Foto: LYNNE SLADKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump har förnekat kännedom om detta, men enligt Michael Cohens vittnesmål fick presidenten information om mejlen i förväg från Roger Stone.

”I juli 2016, dagarna innan Demokraternas konvent, var jag på Trumps kontor när hans sekreterare sa att Roger Stone var i telefon. Trump satte Stone på högtalare”, lyder Cohens vittnesmål, som fortsätter:

”Stone sa till Trump att han precis hade pratat i telefon med Julian Assange, och att Assange sagt till Stone att inom några dagar kommer ett enormt antal mejl som kommer skada Hillary Clintons kampanj. Trump svarade genom att säga 'Vore inte det jättebra'.”

Roger Stone har förnekat att konversationen ägde rum.

Planer på Trump Tower i Ryssland

I Cohens vittnesmål påstår han också att Donald Trump bad honom höra av sig till presidentens tidigare skolor för att hota dem från att publicera Trumps tidigare provresultat och betyg.

Donald Trump har hävdat att han aldrig haft några affärsplaner i Ryssland, men enligt Michael Cohen fanns planer på att bygga ett Trump Tower i Moskva som pågick under presidentkampanjen 2016 – något som han indirekt ombeddes ljuga om.

”Trump bad mig inte explicit att ljuga för kongressen. Det är inte så han fungerar”, säger Cohen i vittnesmålet och förklarar:

”I samtal som vi hade under kampanjen, samtidigt som jag förhandlade i Ryssland för hans räkning, såg han mig i ögonen och sa att det inte pågick några affärer i Ryssland och gick sedan ut och ljög till det amerikanska folket genom att säga samma sak. Det var hans sätt att säga till mig att ljuga.”

Trump har anklagat Cohen för att ljuga för att mildra sitt fängelsestraff, något han upprepade senast på onsdagen i ett inlägg på Twitter:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1100683974899363840

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.