Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

CNN-ankaret stängs av – på obestämd tid

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Chris Cuomo.
Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Andrew Cuomo.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA

CNN stänger av nyhetsankaret Chris Cuomo på obestämd tid.

Beskedet kommer efter avslöjandet om hans inblandning i försvaret av brodern och ex-guvernören Andrew Cuomo.

– Dokumenten, som vi inte var insatta i innan de offentliggjordes, höjer allvarliga frågor, säger en talesperson för CNN.

Det var i måndags som åklagare i New York släppte nya dokument som visar att Chris Cuomo var inblandad i att försvara sin bror, Andrew Cuomo, som tidigare var guvernör i New York. 

Andrew Cuomo avgick i augusti, efter att ha anklagats för sexuella trakasserier av minst 11 kvinnor.

Enligt de nya dokumenten ska Chris Cuomo ha använt sina källor inom medievärlden för att hitta information om kvinnorna som anklagade brodern. Han uppges också ha varit i frekvent kontakt med broderns rådgivare för att berätta om nya rapporter och detaljer kring anklagelserna, rapporterar The Hill.

Och nu har alltså CNN beslutat att stänga av nyhetsankaret på obestämd tid. 

”Pekar på en större inblandning”

En talesperson för tv-kanalen säger att man inte kände till dokumenten tidigare, men att de väcker ”allvarliga frågor”. 

– När Chris erkände för oss att han hade erbjudit råd till sin brors stab bröt han mot våra regler och det erkände vi offentligt. Men vi förstod också att han befann sig i en unik position och att han behövde sätta sin familj först och sitt jobb tvåa, säger talespersonen.

– De här dokumenten pekar dock på en större inblandning i hans brors åtaganden än vad vi tidigare visste.

I sin egen artikel om beslutet skriver CNN att det riktats skarp kritik mot Chris Cuomo. Även inom tv-bolaget har personer varit kritiska mot att kollegan brutit mot journalistikens etiska regler.

Chris Cuomos försvar

Chris Cuomo har själv sagt att han kontaktat journalisten Ronan Farrow gällande en artikel om Andrew Cuomo. Han försvarade dock gärningen – och menade att det var gängse gång.

– Idén av att en reporter ringer en annan för att få reda på mer om vad som är på gång är helt vanligt, sa Cuomo enligt CNN.

Samtidigt har han i en ursäkt under en sändning i augusti hävdat att han ”aldrig ringde medier” om sin brors situation. I uttalandet sa han att han fått en tillsägelse om att inte kontakta sin brors rådgivare redan i maj, varpå han slutade med det.

– Jag bad om ursäkt till mina kolleger. Jag slutade, och jag menade det, sa han i uttalandet enligt The Hill.

Cuomo avgår efter sexanklagelserna: ”Jag är ledsen”

Anklagas av 11 kvinnor för sexuella trakasserier

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.