Hillary Clinton kallar nu Trump för rasist. Foto: MARK REINSTEIN/REX/SHUTTERSTOCK / MARK REINSTEIN/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURESHillary Clinton kallar nu Trump för rasist. Foto: MARK REINSTEIN/REX/SHUTTERSTOCK / MARK REINSTEIN/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
Hillary Clinton kallar nu Trump för rasist. Foto: MARK REINSTEIN/REX/SHUTTERSTOCK / MARK REINSTEIN/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
Donald Trump uppges ha kallat Haiti, El Salvador och afrikanska länder för "skithålsländer". Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump uppges ha kallat Haiti, El Salvador och afrikanska länder för "skithålsländer". Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump uppges ha kallat Haiti, El Salvador och afrikanska länder för "skithålsländer". Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden menar att Trump inte betedde sig som en president när han fällde uttalandet om Haiti, El Salvador och afrikanska länder. Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅNJoe Biden menar att Trump inte betedde sig som en president när han fällde uttalandet om Haiti, El Salvador och afrikanska länder. Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden menar att Trump inte betedde sig som en president när han fällde uttalandet om Haiti, El Salvador och afrikanska länder. Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN

Clintons angrepp mot Trump: "Rasist"

Publicerad

Hillary Clinton kallar Trump "ignorant" och "rasistisk" efter hans påstådda uttalande om "skithålsländer".

Flera andra amerikanska politiker har uttryckt sin bestörtning över presidentens syn på Haiti, El Salvador och afrikanska länder.

– Det här är inte hur en president ska prata. Det är inte hur en president ska bete sig. Men framför allt, det är inte så en president ska tänka. Vi är bättre än detta, säger Joe Biden, tidigare Obamas vice president.

Kritiken efter president Donald Trumps kontroversiella uttalande om "skithålsländer" har inte låtit vänta på sig. 

Det var under ett partiöverskridande möte om immigration som Trump ska ha fällt orden och åsyftat Haiti, El Salvador och afrikanska länder, uppger källor till Washington Post

Han fortsatte sedan:

– Vi borde ta hit folk från ställen som Norge, fortsatte den amerikanske presidenten, i samband med en träff med Norges statsminister Erna Solberg.

Backade från uttalandet

På fredagen backade presidenten från sitt kontroversiella uttalande:

"Språket som användes av mig var tufft, men det var inte det språk som användes", skriver han på Twitter.

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/951813216291708928?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.newsweek.com%2Ftrump-asked-why-pretty-korean-lady-wasnt-negotiating-kim-jong-un-780368

LÄS MER: Trump dementerar att han sagt ”skithålsländer” 

 

"Trump är rasist"

Nu kommenterar Hillary Clinton uttalandet på Twitter och kallar Trump för "ignorant" och "rasistisk".

https://twitter.com/HillaryClinton/status/951895239140298752?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cbsnews.com%2Fnews%2Fhillary-clinton-calls-trumps-views-ignorant-and-racist-after-presidents-shithole-comment%2F

Även hennes make och forne presidenten Bill Clinton har uttalat sig om Trumps sätt att uttrycka sig. På Facebook berättar Clinton om sina minnen från arbetet i Haiti för FN och som privatperson. Han beskriver det haitiska folket som kreativt, hårt arbetande och modigt.

"Jag har rest och arbetat i Haiti och i Afrika och Centralamerika. Länderna som presidenten beskriver med dessa epitet existerar inte", skriver Clinton på Twitter.

Obamas tidigare vice president Joe Biden kritiserar också Trumps uttalande och menar att det inte är så en president ska tala, agera eller tänka. Obama själv har inte kommenterat saken.

https://twitter.com/JoeBiden/status/951844048159068160?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cbsnews.com%2Fnews%2Fhillary-clinton-calls-trumps-views-ignorant-and-racist-after-presidents-shithole-comment%2F

Uttryckt sig klumpigt

Redan månader före "skithålsländer"-uttalandet från Trump påstås presidenten ha uttryckt sig klumpigt under ett annat möte. 

Newsweek skriver att president Trump ska ha frågat en kvinnlig analytiker som informerade honom om politik och underrättelseinformation varför hon, som en "söt koreansk lady" inte förhandlade med Nordkorea för hans administrations räkning. 

Han ska dessförinnan vid fler tillfällen frågat var kvinnan varifrån, men inte blivit nöjd med svaren "Manhattan" och "New York". Till sist avslöjade kvinnan att hennes föräldrar var från Korea och det var då Trump ställde frågan, enligt två olika anonyma källor som Newsweek pratat med.

 

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag