Hillary Clinton ska ha undvikit att åka till akuten efter sin kollaps för att undvika att information om behandlingen läcker ut. Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅNHillary Clinton ska ha undvikit att åka till akuten efter sin kollaps för att undvika att information om behandlingen läcker ut. Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN
Hillary Clinton ska ha undvikit att åka till akuten efter sin kollaps för att undvika att information om behandlingen läcker ut. Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN
Istället åkte hon hem till dottern Chelsea Clinton. Foto: Abiy / Â BULLS BP0001O3Z7Istället åkte hon hem till dottern Chelsea Clinton. Foto: Abiy / Â BULLS BP0001O3Z7
Istället åkte hon hem till dottern Chelsea Clinton. Foto: Abiy / Â BULLS BP0001O3Z7

Clinton undvek akuten – för att dölja detaljerna

Publicerad

På en minnesceremoni för 11 september-attackerna kollapsade Hillary Clinton på grund av sin lunginflammation.

Nu framkommer det att presidentkandidaten ska ha undvikit akuten för att dölja detaljerna kring sjukdomen.

Istället åkte hon hem till sin dotter.

Det var på söndagen som demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton kollapsade vid en minnesstund för 11 september-attackerna. På en video sågs hon kämpa för att ta sig till en bil och fångades av sin personal innan hon ramlade – och spekulationerna om hennes hälsa tog fart direkt. Det visade sig senare bero på att hon led av lunginflammation.

Nu framkommer nya uppgifter i New York Post om hur hon under färden mot akuten ångrade sig och i stället åkte hem till dottern Chelsea Clinton för att få vård. Anledningen ska vara att hon inte ville att detaljerna kring behandlingen skulle läcka från sjukhuset, enligt en källa till sajten.

Kritiserat uttalande

Hillary Clinton ska också ha bett om att inte bli eskorterad av polisen, något som överröstades av New York-polisen. Efter två timmar hos dottern sågs Clinton sedan komma ut ur fastigheten.

– Jag mår bra, tack. Det är en underbar dag i New York, sade hon till reportrar på plats.

Uttalandet har mötts av kritik med tanke på att det var årsdagen av terrordåden i staden. Efteråt undersöktes hon i det egna hemmet av sin privata läkare som meddelande att hon har återhämtat sig bra och hade blivit överhettad och led av vätskebrist när hon kollapsade.

Virus inom kampanjen

Ett virus spred sig bland Clintons kampanjmedarbetare redan under veckorna före lunginflammationen, enligt AP. En av dem var kampanjchefen Robby Mook.

– Jag arbetade förmodligen några fler dagar än vad jag borde ha gjort under de senaste veckorna, berättade han för CNN på måndagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag