Hilary höll sin valvaka i Miami i Florida, en stat som inte valde under Super Tuesday utan får till val först om två veckor. Foto: Gerald HerbertHilary höll sin valvaka i Miami i Florida, en stat som inte valde under Super Tuesday utan får till val först om två veckor. Foto: Gerald Herbert
Hilary höll sin valvaka i Miami i Florida, en stat som inte valde under Super Tuesday utan får till val först om två veckor. Foto: Gerald Herbert
Hillary Clinton gick med gott självförtroende in i nattens valdrama i USA. Foto: Jim GehrzHillary Clinton gick med gott självförtroende in i nattens valdrama i USA. Foto: Jim Gehrz
Hillary Clinton gick med gott självförtroende in i nattens valdrama i USA. Foto: Jim Gehrz

Clinton riktar in sig på framtida kamper

Publicerad

MIAMI. Hur man än räknar – Hillary Clinton var en vinnare i natt.

Det enda problemet för henne är att Bernie Sanders inte blev en förlorare.

Senatorn från Vermont lyckades i under Super Tuesday-natten plocka hem viktiga delstater som gör att han i allra högsta grad hänger kvar, om än fortsatt i hasorna på Clinton.

För supportrarna i filmstudion i Miami där Hillary Clinton i natt svensk tid höll sin valvaka var det tydligt; Den förre utrikesministern tog några stora kliv närmare Vita huset.

Å andra sidan, allt beror på hur man räknar.

Ja, Clinton har en stor ledning i antal vunna delstater och en bekväm ledning i antal delegater.

Men Bernie Sanders hänger fortsatt med och visar att stödet för honom är fortsatt är starkt runtom i landet.

Hillary Clinton segerviss

En segerviss Clinton mötte i natt fansen i den fuktiga och ljumna Floridakvällen.

Retoriken var den av nya Hillary, den kandidat som demokrater vant sig vid den senaste veckan. En kandidat som är redo att ta sig an Donald Trump och som flyttat sitt fokus just dit.

Och Clinton ska göra det som det ”snälla” alternativet till den ”onde” Trump.

– Det här landet behöver mer kärlek och snällhet, sa Clinton till publikens öronbedövande jubel.

– Vi behöver inte bygga några murar, vi behöver riva barriärer, fortsatte hon och avslutade med:

– Vi måste inte göra USA fantastiskt igen (Trumps slogan), USA slutade aldrig vara fantastiskt – vi måste bara gör USA helt igen.

En intressant nyhet inför natten var nya detaljer om exakt hur hon planerar att att bekämpa Trump.

En artikel i New York Times avslöjade att ett maskineri kring Clinton börjat veva för att hitta miljardärens svagheter.

Ett sätt att komma åt honom menar Clintons rådgivare är att porträttera honom som en hjärtlös affärsman som jobbat emot den medelklass han nu vill attrahera.

Hillary Clinton vann Textas med marginal

Just i går kväll verkade hon dock mest vilja fira, precis som supportrarna. Viktigast och mest värt att fira var segern i Texas, delstaten med klart största antalet delegater under kvällen.

Hon vann dessutom med marginal just där.

Vidare tog hon hem Virginia, Arkansas, Alabama, Tennessee, Georgia och Massachussetts.

Sanders å sin sida tog sin hemdelstat Vermont, Oklahoma, Minnesota och Colorado.

Många frågade sig varför Clinton valde att hålla sin valvaka just i Florida. Anledningen är förstås att hon vill vara före mediaströmmen och själv hinna forma opinionen i de delstater som har tid kvar på sig att ändra sig.

Florida är en just sådan delstat – den 15 mars röstar väljarna här.

Men som sagt, Sanders tänker inte ge sig.

Många delstater i norra USA kvarstår och där ligger hans chans att ytterligare förlänga kampen.

I går kom också nyheten om att Sanders sitter på en kassa på 42 miljoner dollar, vilket ger honom gott om ekonomiska muskler att fortsätta sitt race mot Clinton.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag