Bernie Sanders och Hillary Clinton möttes i New Hampshire Foto: David GoldmanBernie Sanders och Hillary Clinton möttes i New Hampshire Foto: David Goldman
Bernie Sanders och Hillary Clinton möttes i New Hampshire Foto: David Goldman
Foto: David GoldmanFoto: David Goldman
 Foto: David Goldman

Clinton och Sanders möts i första duellen

Publicerad

NEW YORK. Det blev den tuffaste debatten hittills mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders.

För första gången möttes de i en duell – och rök ihop nästan direkt.

– De här visade verkligen hur olika de är, kommenterade NBC:s experter efteråt.

För tre dagar sedan vann Hillary Clinton nomineringsvalet i Iowa med minsta möjliga marginal över utmanaren Bernie Sanders. Samtidigt hoppade Martin O’Malley av och lämnade de två ensamma kvar att slåss om demokraternas nominering.

I natt möttes en sista gång inför primärvalet i New Hampshire på tisdag – och för första gången i en duell. Och temperaturen – den skruvats upp rejält.

Framför allt handlade dispyterna om vem som var mest progressiv, hur deras kampanjer finansierats och vem som är bäst på att få saker gjorda.

– Jag kommer att vara redo att ta över från dag ett, sa Hillary Clinton och tog flera gånger upp sin gedigna erfarenhet som före detta utrikesminister.

"Handlar om omdöme"

Bernie Sanders å andra sidan menade att det inte alltid räcker att ha erfarenhet.

– Det handlar också om omdöme, sa han och tog flera gånger upp det faktum att Hillary Clinton, till skillnad från honom, röstade ja till Irak-kriget.

Första delen av debatten handlade till stor del om den diskussion som började redan under utfrågningen av kandidaterna i onsdags: Huruvida Hillary Clinton är progressiv.

Enligt Sanders kan hon inte vara moderat ena dagen och progressiv den andra. Hillary Clinton svarade med att hon inte kommer att lova en massa saker som sedan inte kan infrias. Det var en tydlig pik till Sanders som hon menar driver en politik som aldrig skulle kunna fungera i praktiken.

Under andra halvan av debatten kom kandidaterna mer in på sakpolitik och de talade bland annat om dödsstraff där Sanders är helt emot och Hillary Clinton är emot men med vissa undantag.

"Ska inte vara gratis för Trumps barn"

Även Obamas sjukvårdsreform debatterades och huruvida utbildning helt borde skattefinansieras. Bernie Sanders är för medan Hillary Clinton inte tycker att den ska vara gratis för dem som har råd att betala:

– Det ska inte vara gratis för Donald Trumps barn, sa hon vilket var i princip enda gången republikanernas kandidat kom på tal.

Hillary Clinton blev också pressad med frågor kring de nya uppgifterna att hon fick 675 000 dollar av Goldman Sachs för att hålla tre tal. Frågan är känslig eftersom hennes kampanj till stor del betalats av Wall Street och Bernie Sander gått hårt åt hennes relation med Wall Street.

– Kan du själv publicera dessa tal, det ska finnas utskrivna, frågade en av programledarna.

– Jag ska undersöka saken, var det undvikande svaret från Hillary Clinton.

Bernie Sanders är den som ligger klart bäst till inför primärvalet i New Hampshire på torsdag. Hans siffror har till och med gått upp ytterligare lite grann senaste veckan visar en ny undersökning från CNN/WMUR.

I mätningen får Sanders 61 procent (mot tidigare 57) samtidigt som Hillary Clinton tappar från 34 procent till 30. I samma undersökning får väljarna frågan vem av de båda kandidaterna de tror kommer att vinna. Svaret: 61 procent tror på Bernie Sanders och bara 25 procent skulle sätta sina pengar på Hillary Clinton.

Men nationellt sett leder Hillary Clinton fortfarande stort på demokraternas sida. I senaste mätningen från PPD får hon 53 procent medan Sanders får 32.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag