Clinton ny president – om Sverige fick välja

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hillary Clinton skulle bli USA:s nästa president om svenskarna fick rösta enligt ny undersökning från Novus.
Foto: Phil Mcauliffe / POLARIS POLARIS IMAGES

Om svenska folket fick välja så ska Hillary Clinton bli president, enligt en undersökning som Novus gjort. Hela 57 procent vill se Clinton som USA:s president.

Sverigedemokratiska väljare vill i större utsträckning se Donald Trump styra landet.

Det amerikanska presidentvalet avgörs 8 november i år. Men det har redan varit mycket uppmärksammat. Detta mycket tack vare den kontroversielle Donald Trump som slåss om platsen som republikanernas presidentkandidat med John Kasisch och Ted Cruz i primärvalet.

På demokraternas sida är det Hillary Clinton och Bernie Sanders som tävlar om platsen som presidentkandidat.

I Sverige hade Clinton vunnit

Om svenskarna fick välja så ska Hillary Clinton bli president – hela 57 procent vill se henne som ledare för stormakten. Som en efterhalkande tvåa kommer den andre demokraten Bernie Sanders – 19 procent vill se honom som president, enligt undersökningen som Novus har gjort.

Fler Sverigedemokratiska väljare vill ha Trump som president

Undersökningen visar också att en stor majoritet, fyra av fem, tror att om Donald Trump skulle få makten i USA så skulle världsläget bli mindre stabilt.

Ser man till partisympatier så sticker de sverigedemokratiska väljarna ut, hela 24 procent vill se Trump som nästa president. Långt fler än den enda procenten av socialdemokratiska väljarna och tre procent av de moderata väljarna som vill se Donald Trump som vinnare av valet.

Donald Trump har gjort sig känd för en rad utspel och bland annat blivit kritiserad för rasism, kvinnofientlighet och våld av den förre republikanska presidentkandidaten Mitt Romney.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.