Clinton klar som presidentkandidat

Hillary Clinton har nått det antal delegater som krävs för att bli presidentkandidat för Demokraterna.
Foto: Broadimage/Rex/Shutterstock

Det blir Hillary Clinton som blir Demokraternas presidentkandidat i höst.

Det visar en undersökning som nyhetsbyrån AP gjort av antalet tilldelade delegater och de så kallade superdelegaterna.

Men Bernie Sanders är inte redo att ge upp ännu.

LÄS OCKSÅ: 9 punkter – detta avgör USA-valet i höst


Det var upplagt för strid i Kalifornien på onsdagskvällen när Bernie Sanders och Hillary Clinton skulle gå tå mot tå i det sista stora primärvalet innan konventet i juli.

Men nu verkar det som att valet i USA:s största delstat kommer av sig. Hillary Clinton har redan nått det antal delegater som krävs för att få en majoritet av rösterna på konventet när presidentkandidaten utses. Detta efter att nyhetsbyrån AP har kartläggt de delegater som åker till Demokraternas konvent i juli. Clinton har nu stöd av 571 superdelegater, som inte utses i primärvalen, och det räcker för att hon ska få en majoritet av delegaterna. Hon har därmed säkrat nomineringen enligt kartläggningen.


https://twitter.com/AP_Politics/status/739977292076683264

Men Clinton själv tror ändå inte att det är klart. Strax efter att AP publicerade undersökningen twittrade hennes kampanj "Vi är smickrade, men vi har primärval kvar att vinna."


https://twitter.com/HillaryClinton/status/739983730002022400

Och Bernie Sanders verkar inte vara i närheten av att ge upp ännu.

– Det är synd att media drar förhastade slutsatser och ignorerar att partiets centralkommitté har sagt att det är fel att räkna superdelegaternas röster innan konventet, sa han i ett uttalande.

Bernie Sanders enda hopp om att bli Demokraternas presidentkandidat här länge varit att övertyga de superdelegater som stöder Hillary Clinton att byta sida till hans. Han har sedan länge varit långt efter Clinton i antalet röster och delegater.

– Clinton kommer att vara beroende av superdelegater för att vinna nomineringen, och de röstar inte förrän i juli, sa Sanders och syftade på konventet som hålls nästa månad.

Även om Bernie Sanders ser ut att ha förlorat nomineringen kan hans väljare få en stor påverkan på presidentvalet. Flera undersökningar visar nämligen att de som har röstat på honom i primärvalen inte nödvändigtvis lägger sin röst på Clinton. De kan i stället tänka sig att rösta på Donald Trump.

– Jag är inte säker på att jag skulle kunna rösta på Hillary ens om det stod mellan henne och Trump, sa Julia Apple, 26 till Expressen på måndagen.

Så räknas delegaterna

I det demokratiska partiets nomineringsprocess skickas totalt 4763 delegater till konventet. Av dem är 712 så kallade superdelegater som inte väljs i primärvalen utan själva får bestämma vem de lägger sin röst på. Totalt krävs det 2 382 delegater för att ta hem nomineringen.

Inför morgondagens primärval i Kalifornien, South Dakota, New Mexico, North Dakota, New Jersey och Montana var ställningen såhär totalt (superdelegater inom parentes):

Bernie Sanders 1 569 (48)

Hillary Clinton 2 383 (571)

AP:s undersökning

Nyhetsbyrån AP har räknat ihop de delegater som Sanders och Clinton har fått under vårens primärval och nomineringsmöten. Dessutom har man kontaktat de så kallade superdelegaterna som är med och utser partiets presidentkandidat. De utses inte i primärvalen utan består av lokala partitoppar, fackföreningspersoner, senatorer och medlemmar i representanthuset. Även Barack Obama och vicepresident Joe Biden är superdelegater.

Nyhetsbyrån AP har under primärvalssäsongen kontinuerligt haft kontakt med superdelegaterna för att fråga vilken kandidat de stöder. Anledningen till att AP nu, dagen före primärvalet i landets största delstat Kalifornien, kan slå fast att Clinton nu kommer att bli demokraternas presidentkandidat är att tillräckligt många superdelegater stöder henne.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.