Hillary Clinton har påstått att hon inte använde sin privata mejl för hemlig information. Det visar sig nu inte vara sant. Foto: Larry W. Smith / Epa / TtHillary Clinton har påstått att hon inte använde sin privata mejl för hemlig information. Det visar sig nu inte vara sant. Foto: Larry W. Smith / Epa / Tt
Hillary Clinton har påstått att hon inte använde sin privata mejl för hemlig information. Det visar sig nu inte vara sant. Foto: Larry W. Smith / Epa / Tt
Frågan är om hennes främsta motståndare i kampen om den demokratiska presidentkandidaturen Bernie Sanders kommer att utnyttja detta. Foto: Evan VucciFrågan är om hennes främsta motståndare i kampen om den demokratiska presidentkandidaturen Bernie Sanders kommer att utnyttja detta. Foto: Evan Vucci
Frågan är om hennes främsta motståndare i kampen om den demokratiska presidentkandidaturen Bernie Sanders kommer att utnyttja detta. Foto: Evan Vucci

Clinton hade hemliga mejl på sin server

Publicerad

DES MOINES. Det var den sista nyheten Hillary Clinton behövde under slutspurten i Iowa.

Mejlskandalen är tillbaka.

Nu medger Obama-administrationen för första gången att det fanns topphemliga mejl på hennes privata server.

Det är en historia som följt Hillary Clinton ända sedan förra våren. Det var då New York Times avslöjade att Hillary Clinton under sin tid som utrikesminister använde en egen privat mejladress i en del av sin kommunikation.

Hon borde hela tiden ha använt mer skyddade UD-servrar för den typen av kommunikation. Även president Barack Obama kritiserade henne.

Hillary Clinton har bett om ursäkt och medgett att det var ett misstag, men också hela tiden hävdat att det inte fanns något känsligt material på servern.

Skandalen exploderade igen

Amerikanska UD har tidigare släppt publicerat en hel del av korrespondensen och en ny omgång väntades bli offentliga i dag.

I stället exploderade skandalen på nytt. UD bekräftade för första gången att det funnits topp hemligt material i en del av mejlen. Dessa kommer förstås inte att publiceras.

Enligt nyhetsbyrån AP handlar det om 22 mejl och 37 sidor av information som enligt en källa i underrättelsetjänsten beskrivs som högsta möjliga hemlighetsstämpel.

– Dokumenten har graderats upp på begäran av underrättelsetjänsten, säger UD:s talesman John Kirby till AP.

För första gången har det också blivit känt att bland mejlen så fanns brevväxlingar mellan Hillary Clinton och president Barack Obama.

Allt detta är förstås dåliga nyheter för Hillary Clinton så här bara tre dagar före det viktiga första valet i Iowa.

De republikanska kandidaterna har gång på gång använt mejlhistorien för att kritisera Hillary. En del menar att hon borde ställas inför rätta.

Kan utnyttjas av Sanders

Nyheten kommer i deras ögon bara att bekräfta vad de hela tiden hävdat. Så vi kommer att få höra mycket om detta.

Frågan är hur Hillary Clintons konkurrent på den demokratiska sidan, Bernie Sanders reagerar. Han sa i den första tv-debatten att han är ”dödstrött” på allt tal om hennes mejlhistoria.

Men nu ligger han i praktiken jämsides med Hillary i Iowa. Hon har angripit honom för många av hans förslag och gjorde det i går igen i ett valmöte i Des Moines.

Detta är ett utmärkt läge för Sanders att slå tillbaka. Säkert är att även många demokrater visar reservationer mot Hillary Clinton och upplever henne som oärlig. De har just fått vatten på sin kvarn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag