Claver Berinkindi får livstids fängelse

Claver Berinkindi, 61, döms till livstid för delaktighet i folkmordet i Rwanda 1994.
Foto: POLISEN
15 brottsoffer i Rwanda har tillerkänts skadestånd i anledning av de brott de utsatts för. Den här bilden är från Kigali, 1996.
Foto: Ricardo Mazalan / AP

På måndagen fick fembarnspappan Claver Berinkindi, 61 – skriven i Eskilstuna – sin dom för sin delaktighet i massakrerna och folkmordet i Rwanda 1994:

Livstids fängelse.

– Jag tror att rättvisa har skipats och att den svenska domstolen har genomfört en noggrann utredning, säger Nelson Gatsimbazi, 34, talesman för Rwandiska föreningen för mänskliga rättigheter.

Claver Berinkindi dömdes för folkmord och grovt folkrättsbrott som innefattar mord, försök till mord och människorov.

Claver Berinkindi är skyldig till de kanske grövsta brott som prövats i svensk domstol.

Med tusentals liv på sitt samvete får han livstids fängelse av Stockholms tingsrätt för sin roll i folkmordet i Rwanda 1994.

– Jag tycker fram för allt att man beundrar rättsväsendet, polis och åklagare, för att man har lyckats genomdriva den här processen. Det är en jätteviktig sak att man lyckas ro det i hamn. För om man inte lyckas med det så blir det lite av en flopp. Nu är det inte slut i och med detta, men det är ändå en framgång, tycker jag, säger före detta överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem, som är ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund.

Hur kan domstolen garantera rättssäkerheten när det handlar om ett brott begånget i ett så avlägset land för så länge sedan?

– Det sätter ju naturligtvis frågetecken om bevisningen verkligen kan vara tillräcklig. Men det är i vanlig ordning domstolens sak att pröva. Alla de här frågetecknen kan ju försvararen rada upp och fråga: kan ni verkligen med tillräcklig grad av säkerhet finna att det här skulle vara ställt bortom rimligt tvivel? Det är den relevanta frågan. Om domstolen då tycker att bevisningen är så stark så blir det en fällande dom.

"Han beordrade dem att döda"

Den numera svenske, ursprungligen rwandiske, medborgaren ska ha lett folkhopar som klubbade, högg och sköt ihjäl tusentals män, kvinnor och barn i prefekturen Butare i södra Rwanda.

– Han beordrade dem att döda, och han var med och dödade som alla andra, har exempelvis en fängslad medbrottsling sagt i förhör.

En av dem som välkomnar domen är Nelson Gatsimbazi, generalsekreterare och talesperson för Rwandiska föreningen för mänskliga rättigheter.

– Den här domen är viktig eftersom vi inte vill se personer som har begått brott leva och njuta i Sverige utan att straffas. Det är viktigt för de anhöriga till offren som blivit mördade, säger han.

Enligt åtalet har Eskilstunabon Claver Berinkindi "begått folkmord genom mord, medverkan till mord, anstiftan till mord, försök till mord och människorov", stod det i stämningsansökan.

Avsikten var att förgöra folkgruppen tutsi – genom massakrer där tiotusentals människor dödades.

– Det är svårt att förklara och förstu hur en människa kan ta en machete och hugga människor utan någon som helst anledning – förutom att de var födda till tutsier. Om du frågar de som begår folkmord varför så kommer de säga att det var regeringen som beordrade dem att göra vad de gjorde, säger Nelson Gatsimbazi.

Så resonerade tingsrätten

Straffet har bestämts till livstids fängelse.

15 brottsoffer i Rwanda har tillerkänts skadestånd i anledning av de brott de utsatts för. Det är första gången en svensk domstol utdömer skadestånd till offer för folkmordshandlingar, skriver tingsrätten.

– Tingsrätten har gjort en ingående bedömning av förhörspersonernas uppgifter. Vid värderingen har domstolen bland annat tagit fasta på att människan allmänt sett är bättre på att minnas personer som sedan tidigare är kända, att den åtalade för de allra flesta förhörspersonerna var en känd person samt att människan generellt sett har en god förmåga att under lång tid minnas sådant som väckt starka känslor i samband med traumatiska händelser, säger rättens ordförande rådmannen Tomas Zander enligt ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.