Hade Claudia följt den ursprungliga planen för sin resa och tagit flight 4U9525 hade andra nu sörjt för henne.Hade Claudia följt den ursprungliga planen för sin resa och tagit flight 4U9525 hade andra nu sörjt för henne.
Hade Claudia följt den ursprungliga planen för sin resa och tagit flight 4U9525 hade andra nu sörjt för henne.
"Du pratar om det som jag inte ens vågat tänka på själv", säger hon till Expressen."Du pratar om det som jag inte ens vågat tänka på själv", säger hon till Expressen.
"Du pratar om det som jag inte ens vågat tänka på själv", säger hon till Expressen.

Claudia, 39, skulle ha åkt med dödsplanet

Publicerad

På tisdagsförmiddagen kraschade ett flygplan i södra Frankrike. Ingen ombord överlevde.

Hade Claudia Vásquez Alarcón, 39, inte ändrat sina resplaner hade hon varit ett av de 150 dödsoffren.

– Jag är så tacksam att jag är vid liv, säger hon.

Claudia Vásquez Alarcón skulle ha åkt med flight 4U9525 från hemstaden Barcelona till Düsseldorf i Tyskland. Hon är egenföretagare och skulle träffa potentiella kunder där. Men bara några veckor innan avresa så ändrades hennes planer – och kundbesök i São Paulo kom högre upp på agendan.

– I dag känns det som det bästa beslutet jag någonsin tagit, säger hon, märkbart chockad.

Hon var en av några som inte dök upp till avgången. I Claudias fall handlade det om att hon glömt att avboka.

– Jag blir så ledsen när jag tänker på alla familjer som i dag har förlorat en närstående. Som har blivit av med sina bästa vänner, sina stora kärlekar, sina barn.

Hade hon följt den ursprungliga planen för sin resa och tagit flight 4U9525 hade andra sörjt för henne. Hennes man hade aldrig fått återse henne. Hennes söner Joe, 7, och Nico, 2, hade aldrig fått träffa sin mamma igen. Claudia brister ut i gråt när scenariot målas upp för henne.

– Du pratar om det som jag inte ens vågat tänka på själv. Jag hade inte fått träffa de mest underbara människorna som finns i mitt liv. Det gör ont i mig att veta att den här dagen hade kunnat innebära ett dödsbesked för mina söner.

"Vi måste vara varsamma med våra liv"

Hur kändes det när du förstod att det var din flight som hade kraschat?

– En affärsbekant ringde mig och frågade "Claudia, lever du? Mår du bra?" direkt efter olyckan. Jag förstod inte vilka proportioner det skulle ta i mitt liv.

Med proportioner i livet menar hon att det här har ställt hennes värderingar på sin spets.

– Det kommer inte gå en enda dag utan att jag säger till min familj att jag älskar dem. Jag tänker inte låta några av mina drömmar backa undan längre. Jag tänker leva mitt liv, för det är inte värt att slösa en dag. Nu förstår jag verkligen hur varsamma vi måste vara med våra liv.

"Måste kämpa i de bortgångnas anda"

Men mest av allt beklagar hon sorgen för de familjer som under tisdagen förlorade sina närmaste.

– Jag hoppas att familjerna kämpar i sina bortgångnas anda. Att de försöker åstadkomma den förändring i världen som deras numera döda livskamrater hade velat fortsätta kämpa för.

Hur går du vidare?

– Jag ska låta det här sätta sig i mig och sedan fortsätta kämpa för mina värderingar och mina mål. För vi har bara ett liv, och om världen precis förlorat 150 så måste vi andra ta vårt ansvar och hedra dem.

Expressen har också varit i kontakt med sonen till en annan av de personer som missade flyget. Kvinnan var fortfarande skakad efter händelsen och orkade inte prata.

– Vi är väldigt ledsna över det som har hänt, men vill inte tala om det, säger kvinnans son.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag