Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Clark Olofsson skriver en trilogi om sitt liv

Clark Olofsson håller på att skriva ner sina memoarer som ska bli en trilogi. Foto: Stefan Söderström
1984 dömdes han för att ha försökt smuggla amfetamin till Sverige. Foto: Håkan Lindgren

Kumlafången Clark Olofsson har en ny plan - en trilogi om sitt liv.

Författarförbundet har nu välkomnat honom som medlem och stjärnförläggaren Sigge Sigfridsson - som upptäckte Liza Marklund - tänker ge ut Clark Olofssons memoarer med start under höstens bokmässa i Göteborg.

– Han kan ju behöva några kronor när han kommer ut, säger Sigfridsson.

Olofsson blev placerad på ungdomsanstalt i tonåren

1947 föddes Clark Olofsson i Trollhättan. Han växte upp på västkusten.

1963 placerades han på ungdomsvårdsskola efter flera småbrott.

1966 sköt hans kumpan Gunnar Norgren ihjäl en polisman efter ett inbrott i en cykelaffär. När Olofsson senare skulle gripas sköt han en polisman i axeln med handeldvapen. Han dömdes till åtta års internering.

1969 rymde han från fängelset och åkte till Kanarieöarna.

1973 satt Clark Olofsson på Norrköpingsanstalten när Janne Olsson gick in och tog gisslan på Kreditbanken på Norrmalmstorg, det så kallade Norrmalmstorgsdramat. Han krävde att Olofsson skulle komma dit. Han gjorde det och stannade i sex dagar. Dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten.

1979 började Olofsson på journalisthögskolan i Stockholm.

1980 råkade Olofsson i slagsmål med en fiskare på Möja, dömdes till 2,5 år och fick avbryta sina journaliststudier. Han tog dock examen på journalistlinjen 1983.

1984 dömdes han för att ha försökt smuggla amfetamin till Sverige tillsammans med den så kallade Televerksligan. Nekade men fick tio års fängelse.

2008 greps Olofsson tillsammans med andra i Varberg, misstänkt för grovt narkotikabrott i form av försök till smuggling av amfetamin och cannabis från Holland.

2009 fastställde Göta hovrätt domen mot honom på nio års fängelse för narkotikabrott plus fem år för förverkande av villkorlig frihet, sammanlagt 14 år. Han avtjänar straffet på Kumla-anstalten och kan friges tidigast 2017.

Clark Olofsson, 68, antogs på tisdagen som medlem i Sveriges Författarförbund, facklig organisation för Sveriges författare. Han har tidigare gett ut tre böcker och har nu fått ytterligare tre manus antagna av ett förlag.

Den första har titeln "Vaffan var det egentligen som hände 1" och kommer ut lagom till Bokmässan i Göteborg i höst. De övriga två med samma titel men numreringen 2 och 3 kommer senare, enligt hans förläggare Sigge Sigfridsson.

Startade förlag

Sigfridsson är mest känd för att ha startat Piratförlaget och lanserat Liza Marklund som författare. Han samarbetar med journalisten Gunnar Wesslén, som känt Olofsson sedan länge och driver Mediabolaget, om utgivningen av Clark Olofssons böcker.

– Det är hans memoarer det handlar om. De är långa och detaljerade och kanske vi behöver koncentrera dem en aning. Men han kan ju skriva och vi tror att böckerna kommer att sälja eftersom det är en sådan bra story. Och han kan ju behöva några kronor när han kommer ut, säger Sigfridsson.

För att bli medlem i Författarförbundet krävs att man gett ut minst två verk med konstnärligt och vetenskapligt värde. Olofsson, som utbildat sig vid Journalisthögskolan, gav ut tre böcker på 70- och 80-talen. En skrev han själv, de två övriga tillsammans med kvinnliga medförfattare.

Det krävs även svenskt medborgarskap. En utländsk medborgare som är stadigvarande bosatt i Sverige kan också beviljas medlemskap. Olofsson är belgisk medborgare och ska utvisas till Belgien när han avtjänat sitt nuvarande fängelsestraff, men dit är det några år kvar eftersom han friges tidigast i november 2017 och nu sitter han på Kumlafängelset.

"Han är kvalificerad"

– Det var ingen diskussion i styrelsen när vi avgjorde hans ärende. Han är kvalificerad som medlem enligt våra kriterier. Vi har alla sorters medlemmar och står för yttrandefrihet för alla, säger Gunnar Ardelius, ordförande i Författarförbundet.

Clark Olofsson dömdes 2009 till 14 års fängelse för grovt narkotikabrott av Göta hovrätt. Straffet avtjänar han för närvarande på riksanstalten Kumla. Han är tidigare dömd för mordförsök mot en polisman, grova rån och misshandel.

Clark Olofsson har avsagt sig sitt svenska medborgarskap och är numer endast belgisk medborgare. Han har tagit namnet Daniel Demuynck. Han är dömd att utvisas efter avtjänat straff.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!