Clark Olofsson
kräver resning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Clark Olofsson tar tillbaka sitt erkännande.
Foto: Stefan Söderström

En av Sveriges mest uppmärksammade rånare, Clark Olofsson, 66, kräver nu att släppas ut i förtid. 

I dag tog högsta domstolen emot hans 24-sidiga resningsansökan där han bland annat tar tillbaka sitt erkännande – som han påstår att hans advokat felaktigt lämnat till tings- och hovrätt å hans vägnar. 

Olofsson, som sedan drygt 20 år på papperet heter Daniel Demuynck, har skrivit sin ansökan inifrån den tyngsta säkerhetsavdelningen på Kumlafängelset där han numera sitter.

Fram till i höstas satt han på anstalten Saltvik i Härnösand där Expressen träffade honom för en intervju. 

Han har inte tagit hjälp av någon advokat för att skriva sin resningsansökan som högsta domstolen tog emot i morse. Det mest centrala i hans ansökan om resning är att han tar tillbaka sitt erkännande. 

"Hopplöst läge"

Olofsson skriver bland annat: 

”Den här resningsansökan grundar sig på den omständigheten att jag naturligtvis tar tillbaka min dåvarande advokats överraskande erkännande av grovt narkotikabrott i mitt namn utan att ha talat med mig om saken, för jag har senare förstått att det erkännandet färgade allt kolsvart och försatte mig i ett hopplöst läge från början – med ett automatiskt max-straff, oavsett alla omständigheter”. 

Olofsson dömdes till nio års fängelse 2009 för grovt narkotikabrott och försök därtill. Dessutom lades fem års fängelse till eftersom han var villkorligt frigiven från ett danskt fängelsestraff. 

Nu hävdar han att två andra personer som förekom i utredningen skulle kunna lämna nya uppgifter som ytterligare skulle vara till Olofssons fördel. 

"Räcker inte ett år?"

I resningsansökan skriver Olofsson också att han inte vill ha någon ny rättegång. I stället skriver han: 

”Jag skulle på ett sätt egentligen nöja mig med att högsta domstolen annulerade/upphävde/ogiltigförklarade/ de 5 extra åren från den danska villkorliga frigivningen då jag anser mig ha visat att jag inte brutit mot de danska villkoren och begränsningarna av det glasklara danska frigivningsavtalet...”

Samtidigt motsätter han sig livstidsutvisningen från Sverige som han också är dömd till och avslutar sin ansökan med: 

”Räcker det inte att bli utvisad ett år eller så?"

Advokat Ola Salomonsson försvarade Clark Olofsson under narkotikarättegången i Linköpings tingsrätt och i Svea hovrätt. Expressen har sökt honom för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.