Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Clark Olofsson - en av Sveriges mest kända brottslingar

Clark Olofsson blev mest omskriven 1973 när rånaren Janne Olsson tog banktjänstemän som gisslan vid ett rån på Norrmalmstorg i Stockholm.Foto: EXPRESSEN ARKIV
Clark Olofsson har suttit i fängelse i stort hälften av sitt liv. Han blev mest omskriven 1973 när rånaren Janne Olsson tog banktjänstemän som gisslan vid ett rån på Norrmalmstorg i Stockholm.
Rånaren Janne Olsson krävde att Clark Olofsson skulle hämtas till banken. Väl inne i banken skapades de bindningar mellan gisslan och gisslantagare som kommit att kallas för Stockholmsyndromet.

Kriminell - för över 40 år sedan

Redan 1966 var Clark Olofsson en etablerad kriminell. Det året hamnade han i rampljuset vid ett inbrott i en cykelaffär. Clarks medbrottsling Gunnar Norgren sköt då ihjäl polismannen Ragnar Sandahl. Clark Olofsson döms till åtta års fängelse för mordförsök.
1973: Clark Olofsson blir inblandad i det så kallade Norrmalmstorgsdramat där rånaren Janne Olsson tar gisslan och kräver att Olofsson förs till bankvalvet. Efter den oblodiga upplösningen blir Olofsson åtalad för delaktighet.
1975: Clark Olofsson rånar en bank i Danmark. Han grips och döms till fängelse men rymmer. Grips senare av belgisk polis men skjuter sig fri.
1976 I mars rånar Olofsson Handelsbanken i Göteborg. Han tar två personer som gisslan och kommer undan med 930 000 kronor. Olofsson grips i Herrljunga och döms till åtta års fängelse för bankrån och skott mot poliser.
1979: Under sin fängelsetid studerar Clark Olofsson på journalisthögskolan och gör praktik på tidningen Arbetaren.

Byter namn

Clark Olofsson har suttit i fängelse i stort sett hälften av sitt liv. Foto: Emilia Olofsson 1980: Clark Olofsson åker med sin båt till Möja där han misshandlar en lokal fiskare. Han grips och döms till två och ett halvt års fängelse.
1983: Han friges och lämnar Sverige för att bo med sin belgiska fru i hennes hemland.
1984: Clark Olofsson grips för att ha smugglat 25 kilo amfetamin från Holland till Sverige. Döms mot sitt nekande till tio års fängelse.
1991: I oktober blir han fri och byter namn till Daniel Demuynck.
1998 Grips han på Kanarieöarna och utlämnas till Danmark där han döms till 14 års fängelse,  om huvudman för en av de största amfetaminsmugglingarna hittills till Danmark.

Släpptes fri

2005 släpptes han fri.
2008 greps Clark Olofsson på nytt - den här gången för grovt narkotikabrott. Flera hundra kilo amfetamin och cannabis beslagtogs efter att polisen spanat på Clark och hans gäng i flera månader.
- Clark hade inte en chans när piketpolisen gick inm säger en källa till Radio Sjuhärad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.