Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Claire Wikholm kvävs långsamt till döds

Skådespelerskan Claire Wikholm, 61, lever med sjukdomen lungemfysem - som innebär att man långsamt kvävs till döds.
När hon först fick diagnosen blev hon skräckslagen.
- Jag trodde att jag skulle dö nästa dag, säger hon.

FAKTA

Sjukdomen tros bli den tredje vanligaste dödsorsaken under de närmaste 25 åren.
Den förekommer oftast hos rökare.
Kronisk hosta på morgonen eller bronkit är tecken på att man har utvecklat lungemfysem.
Symptomen är andnöd och syrebrist.
En del som drabbas magrar också kraftigt.
Och i senare skeden får många andningssvårigheter även i vila.
Tv-profilen Hagge Geigert avled i lungemfysem i februari 2000, efter att ha rökt nästan hela sitt vuxna liv.
"Det är som att leva med en avhuggen kroppsdel", sa han om sjukdomen.
Det finns inget botemedel mot lungemfysem.
Men att sluta röka saktar upp förloppet.

Claire Wikholm. Att Claire Wikholm hade drabbats av lungemfysem upptäcktes av en slump för tio år sedan. Hon ville ta dykcertifikat och blev då tvungen att röntga lungorna. Men svaret blev inte vad hon hade tänkt sig. I stället för ett okej fick hon diagnosen lungemfysem. Beskedet kom som en chock för Claire Wikholm.

Ultimatum av läkare

- Jag trodde att jag skulle dö nästa dag när jag fick höra det. Sedan hörde jag att det var ganska vanligt, säger hon. Då hade Claire varit en hängiven rökare i många år, en trolig orsak till att hon utvecklade lungemfysem. Men trots att sjukdomsförloppet saktas upp om man slutar röka valde hon att fortsätta. Först för tre år sedan gav hon upp cigaretterna. - Min läkare ställde ett ultimatum. Han sa att om du inte slutar nu så får du KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Och då slutade jag. Hur mår du i dag? - Jag funkar utmärkt och jobbar som vanligt. Men jag har nedsatt lungkapacitet och måste väl andas oftare än andra människor. Och så får jag inte dyka. Det är väldigt tråkigt. Jag älskar havet och att snorkla och vara under vattnet.

Ångrar att hon rökte

Ibland ångrar hon att hon rökte under så många år. - Nu får jag väl göra det bästa av det jag har, säger Claire Wikholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.