Claire Aho dog i brand – blev 90 år gammal

Claire Aho var en världsberömd fotograf. Bland annat var hon enda kvinnan som fotograferade OS i Helsingfors 1952 och hon tog sig även in utan lov på Porkala udd i Finland när området överlämnades tillbaka till Finland från Sovjetunionen. Hon blev 90 år.
Foto: Martti Kainulainen
Claire Aho var den ena som omkom i branden på söndagen.
Foto: Arvid Björn/Tt
Det var ett stort räddningspådrag på Sveavägen på söndagen.
Foto: Meli Petersson Ellafi

Branden på Sveavägen i Stockholm i helgen kostade den världsberömda finländska fotografen Claire Aho livet, rapporterar finländska Yle.

Aho var den enda som omkom i den våldsamma branden som skadade åtta personer i söndags. Branden ska ha börjat i en lägenhet på bottenvåningen och spridit sig upp i lägenhetshuset.

Claire Aho (Brofeldt) föddes i Helsingfors den 2 november år 1925, men flyttade till Stockholm på 1970-talet. Hon hörde till pionjärerna inom färgfotografering, filmande och tv-verksamhet. Hennes karriär började redan på 1940-talet, när branschen dominerades av män. Bland annat var hon enda kvinnan som fotograferade OS i Helsingfors 1952 och hon tog sig även in utan lov på Porkala udd i Finland när området överlämnades tillbaka till Finland från Sovjetunionen. Hon arbetade under flera år för amerikanska Warner Pathé News och hon fotograferade även modebilder för flera damtidningar. I Stockholm arbetade hon bland annat för Nordiska museet och för den finlandssvenska tidningen Hufvudstadsbladet, enligt finska Ilta Sanomat.

Konstnärlig släkt

Hon var barnbarn till författaren Juhani Aho och konstnären Venny Soldan-Brofeldt som är kända inom den finska kulturhistorien. Fotografyrket lärde hon sig av sin pappa Heikki Aho och farbror som producerade hundratals dokumentärfilmer.

Hennes bilder har ingått i flera utställningar runtom i världen och i Finland är hon känd som den finländska fotograferingens "grand old lady". I en intervju med finska Helsingin Sanomat förvånade hon sig över den berömmelse hon fått under de senaste åren.

– Jag gjorde ju ingenting speciellt. Jag tog bara bilder och det var roligt, sa Claire Aho till finska Helsingin Sanomat i oktober i år.

Claire Ahos son, Jussi Brofeldt, bekräftade sin mors död för Helsingin Sanomat. På Claire Ahos officiella hemsida, bekräftas även hennes död och det finns ett formulär för den som vill lämna sina kondoleanser.

Claire Aho blev 90 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.