Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Claes dog när han smittades av personal på äldreboendet

”Utifrån ålderforskning är det fel att slå ihop alla 70-plussare i en grupp”.
Sönerna anser att Claes Sjöbloms slut var ovärdigt.Foto: Privat / Privat
Den 4 maj avled Claes Sjöblom efter att ha smittats av covid-19.Foto: Privat / Privat
”Stefan Löfven kommer för lätt undan,” säger Claes son Stefan, som anser att regeringen ska ställas till svars för alla äldre som avlidit.Foto: Privat / Privat
”Vi skulle ha fått kanske ett par år till med honom,” säger Björn, som beskriver sin pappa som klar trots diagnosen alzheimer.Foto: Privat / Privat

En anställd på äldreboendet var smittad och jobbade – och Claes Sjöblom, 78, smittades han också.

Fem dagar senare var han död.

Sönerna tycker att regering och myndigheter skulle tagit ett större ansvar för att skydda de äldre.

Över 5 600 personer har hittills dött av covid-19 i Sverige. Enligt Socialstyrelsens statistik fram till den 1 juni bodde hälften av de avlidna på äldreboende och en fjärdedel av dem hade hemtjänst. 

Björn och Stefan, vars pappa är ett av dödsfallen i statistiken, kritiserar regeringen och Stefan Löfven för att inte vidtagit kraftigare åtgärder för att skydda de äldre.

– Jag är fortfarande i chock, säger Stefan. 

Anklagar inte den anställda 

Varken han eller brodern anklagar den anställda som smittade Claes Sjöblom. Personen visste enligt dem inte om att hen bar på smittan. Bröderna tycker att det är regeringen under ledning av Stefan Löfven som smitit undan och inte skyddat de äldre.

– Man gick inte in i den mest kritiska tiden av modern historia och visade ledarskap, de bara lät det tas om hand av mellanchefer, säger Stefan.

– Det görs kontroller på pubar inne i stan på hur tätt folk sitter och hur många de är men det sattes inte upp någonting för de gamla som är i farozonen.

Bröderna anser att all personal på äldreboenden skulle testats och att de fick bo på hemmet som det finns exempel på i andra länder, att läget var så allvarligt att det krävdes hårdare åtgärder än de som sattes in.

Mamman Birgitta bodde också på Nilstorpsgården men var placerad på en annan avdelning än Claes.

Fick inte ta farväl

Pappan avled den 4 maj, bara fem dagar efter att han bekräftats sjuk i covid-19. Han fick ingen andningshjälp och bedömdes inte överleva vidare behandling. 

Varken bröderna eller mamman var på plats hos Claes Sjöblom när han somnade in och kunde inte ta farväl.

– Vi känner oss rånade på hans avslut, säger Björn.

Enligt bröderna smittades åtta personer, inklusive pappan, på äldreboendet. Tre av dem har avlidit. 

I dag är Nilstorpsgården smittfri efter att flera åtgärder satts in. Boendet drivs av Attendo som inte vill kommentera Claes Sjöbloms dödsfall.

– Attendo har haft smitta på sina boenden i Stockholm men har i dag ingen smitta. Men med hänsyn till patientsekretess kan jag inte diskutera specifika personer, säger Andreas Koch, på Attendos pressjour. 

Vill se kraftigare åtgärder

Stefan Löfven har medgett att han anser att svenska myndigheter misslyckats med att skydda de äldre. 

– Det skulle ha varit bättre, helt klart, har han sagt till Svenska Dagbladet till exempel. 

– Men vi vet däremot inte vad det beror på, är det främst anställda i äldreboenden som har bidragit, eller att man inte har upprätthållit besöksförbudet tillräckligt bra? Det kan vara en kombination av båda. Nej, det är naturligtvis inte bra eftersom de äldre är skörare, blir mer svårt sjuka, så det är inte bra, sade han också i den intervjun.

Smittskyddsläkaren Per Follin om antikroppar mot corona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.