Advokaten Claes Borgström död – blev 75 år gammal

Advokaten avled efter en tids sjukdom – blev 75 år gammal.
Claes Borgström är död.
Foto: OLLE SPORRONG
Nära vännen Thomas Bodström berättar att han avled efter att ha smittats av coronaviruset.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Claes Borgström försvarade bland andra Sture Bergwall.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Claes Borgström blev 75 år gammal.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Claes Borgström.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Advokat Claes Borgström avled under fredagsmorgonen efter en kort tids sjukdom.
Nära vännen och kollegan Thomas Bodström säger att Claes Borgström smittades av corona för några veckor sedan. 

– Han har varit min arbetsgivare, kollega, mentor men framför allt nära vän, säger advokaten och tidigare justitieministern till Expressen. 

– En förebild för alla män. Se och lär av hans gärning, säger Mona Sahlin. 

Claes Borgström var advokat i många uppmärksammade brottmål, bland annat var han försvarsadvokat åt Thomas Quick som senare bytte namn till Sture Bergwall och friades för samtliga mord han ljugit om att ha begått. 

Tomas Bodström: Han kan ha smittats på en begravning

Under tisdagsmorgonen dog Claes Borgström, efter en tids sjukdom, uppger hans dotter för TT. 

– Han gick bort i morse, säger Anna Borgström till nyhetsbyrån. 

Nära vännen och kollegan Thomas Bodström säger att Claes Borgström dog med corona. En sjukdom han fick för några veckor sedan. 

– Det var corona. Vi var på samma begravning för fyra veckor sedan och det kan vara så att han blev smittad där, men han ville så gärna gå på den, säger Thomas Bodström. 

Claes Borgström var även målsägarbiträde åt en av de två kvinnorna i fallet med våldtäktsmisstankarna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange och har tidigare drivit en advokatbyrå med Thomas Bodström. 

Mona Sahlin: En förebild för alla män

Mona Sahlin var socialdemokratisk partiledare när Claes Borgström var jämställdhetspolitisk talesperson för partiet och sörjer nu hans bortgång.

– Claes var den bäste jämställdhetskämpen jag mött. Modig och envis och alltid beredd att lära sig nytt. Som min advokat gav han mej av sin trygghet och sitt patos, säger hon i en kommentar till Expressen.

– En förebild för alla män. Se och lär av hans gärning.

Margareta Winberg: ”Vi har mist en mycket klok och bra person”

– Det är väldigt sorgligt. Jag har följt och vetat om att han har varit sjuk i ett par veckor. Så det var ingen överraskning men man blir ändå chockad när man får beskedet. Det är väldigt sorgligt. Jag har känt honom i 30 år, sedan jag gick ut juristlinjen, säger Thomas Bodström. 

Margareta Winberg (S) var jämställdhetsminister när Claes Borgström utsågs till jämställdhetsombudsman.

– Vi har mist en mycket klok och bra person. Han var alltid så oerhört klok att prata med. Jag kände en sådan trygghet i att han var bevandrad i det juridiska, men också att han var vänsterorienterad. Vi stod nära varandra ideologiskt, säger Margareta Winberg till TT. 

”Har varit en god förebild för försvararrollen”

Juristsverige sörjer nu den kände advokaten. 

Anne Ramberg, tidigare ordförande för Sveriges advokatsamfund, twittrar: 

”Advokat Claes Borgström har i dag avlidit. Claes var en förebild för försvarsadvokater. Han var en sällsynt engagerad, klok, omdömesgill kollega med stor integritet. Han hade dessutom stor humor och var en äkta humanist som slogs för jämställdhet. Han kommer att vara saknad av många”. 

https://twitter.com/anneramberg/status/1261378103739322369

”Claes Borgström har gått bort. Jag tyckte mycket om Claes. Han var peppig mot mig som ung jurist och vi hade under vissa perioder mycket kontakt. En klok och empatisk humanjurist. Han kommer att vara saknad”, skriver Mårten Schultz, professor i civilrätt, på Twitter. 

https://twitter.com/martenschultz/status/1261368186647298051

Advokaten Bengt Ivarsson beklagar kollegans död på Twitter. 

”Claes Borgström har betytt mycket för många av oss advokater och varit en god förebild för försvararrollen. Han har därutöver utbildat många duktiga försvarare. Claes lämnar ett stort tomrum efter sig. Mina tankar går till hans anhöriga”, skriver han. 

https://twitter.com/BengtIvarsson/status/1261372084011360258

Borgström blev Sveriges förste manlige jämställdhetsombudsman 2000, en post han hade fram till 2007.

– Jag kommer minnas honom som en person som var otroligt engagerad i allting. Av honom lärde jag mig att det finns inget mål som är för litet utan för varje klient man hade, oavsett om det var ett snatteri, skulle man ha samma engagemang. Sedan var han väldigt intelligent och rolig att umgås med, säger Thomas Bodström. 

Jonas Sjöstedt om Borgström: ”Alltid lika vänlig och nyfiken”

2008 blev han talesperson i jämställdhetsfrågor för Socialdemokraterna. I november 2013 lämnade han S för att gå med i Vänsterpartiet. 

Vänsterpartiets blivande partiledare Nooshi Dadgostar beklagar dödsfallet på Twitter: 

”Det här var ett sorgligt besked. Tyckte mycket om honom. Intelligent och skärpt. Vila i frid.”

https://twitter.com/nooshiit/status/1261368761900085250

”Claes Borgström är död - jag kommer att sakna honom. Alltid lika vänlig och nyfiken. En kämpe för feminism och mänskliga rättigheter”, skriver V-ledaren Jonas Sjöstedt på Twitter. 

https://twitter.com/jsjostedt/status/1261367633682632704

Claes Borgström tog sin juristexamen 1974 och har sedan dess haft en rad tunga uppdrag. Han har varit ledamot i både Advokatsamfundets disciplinnämnd och i Pressens opinionsnämnd. 

Han var en engagerad feminist som uttalat sig om att män bär en kollektiv skuld för våldet mot kvinnor och under sin tid som jämställdhetsombudsman så krävde han att Sverige borde bojkotta fotbolls-VM i Tyskland 2006 eftersom landet väntades få en ökad handel med kvinnor under evenemanget. 

– Han har haft stor betydelse i två frågor. Dels för utsatta kvinnor, dels har han alltid stått upp för advokatrollen. Han var ett väldigt, väldigt bra föredöme och kunde förklara det som kan vara svårt för advokater, hur man kan försvara en människa som begått ett väldigt allvarligt brott och så vidare. Han förklarade på ett pedagogiskt sätt hur viktigt det var för demokratin att ha advokater. Det betydde mycket för det är inte så många advokater som klarar det. Han var en av Sveriges absolut skickligaste advokater under 1990-talet, han var extremt skicklig advokat, säger Thomas Bodström. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.